Lys i mørketida

Dugnadsånden i Flatanger lever i aller høyeste grad. Det håndfaste beviset lyser opp Storfjellet på Lauvsnes i all sin prakt.

Det hele startet som en spøk da Siri-Mette Røstvoll skulle ut på reise. Ektemannen kom med en spøkefull kommentar om hun ikke skulle en tur opp på Storfjellet før de tok fatt på reisen tidlig om morgenen.

– Ja, hadde det bare vært lys opp fjellet hadde jeg sikkert tatt meg en tur, var svaret jeg ga. Lite visste jeg at det skulle gå troll i ord, sier leder for Storfjellets Venner, Siri-Mette Røstvoll.

Hun er en av mange i Flatanger som klokker inn flere hundre turer opp Storfjellet i løpet av et år.

 

Enorm dugnadsånd

Den spøkefulle ideen kom opp igjen under et middagsselskap på Gran Canaria, og det ble da sådd et frø som skinner ut over hele Lauvsnes i disse juletider.

– Flere av dem som satt rundt bordet den gangen ble veldig ivrige, og vi satte i gang med planlegginga av å lyssette stien opp til Storfjellet. Per Anton Løfsnes har vært en stor pådriver for dette prosjektet, og vi er veldig heldige her i Flatanger som har så mange ildsjeler som vil det beste for kommunen. Hele styret i Storfjellets venner var også veldig positive til prosjektet. Fra det ble bestemt at vi skulle gjøre dette har det gått slag i slag, forteller Røstvoll.

Uten den dugnadsånden og de sponsorene vi har her i kommunen, ville det ikke vært mulig å få realisert dette

Nå står lysmastene og lyser opp det populære turmålet. I fjor var det registrert hele 7.000 turer opp det 239 meter høye fjellet. Det var opprinnelig tyskerne som startet stien opp fjellet under 2. verdenskrig, og siden den gang har fjellet blitt hyppig brukt til både rekreasjon og trim. Kronprinsparet er blant de mange tusen som har funnet veien opp bakkene.

Siri-Mette Røstvoll er svært fornøyd med resultatet, og hun skamroser dugnadsånden i bygda.

Populært turmål

– Det er til nå registrert over 600 dugnadstimer på prosjektet, og vi har fått inn 660.000 kroner i sponsormidler. Uten den dugnadsånden og de sponsorene vi har her i kommunen, ville det ikke vært mulig å få realisert dette. Det er helt utrolig egentlig at vi har fått det til. Folk har båret lyktestolper opp gjennom delvis ulendt terreng. Det har blitt båret opp en 12 meter høy flaggstang. Der kan du tro det ble litt ut fordringer, men vi fikk det til, skryter Røstvoll.

Storfjellet lyses opp. Foto: Jens Martin Olsen

Dugnadsgjengere har troppet ivrig opp for å få i stand lysene, og da de startet i september var planen å få lysene klare til første søndag i advent. Nå har lysene vært i drift en snau måned allerede.

– Vi har satt opp cirka 40 master og vi ser allerede at lysene har bidratt til at flere tar i bruk Storfjellet. I fjor var det 210 personer som gikk opp de to første ukene i november. I år er tallet 429 i løpet av de to første ukene i november. Jeg kan ikke få rost dugnadsånden i kommunen nok. Det var en periode på to uker litt tidligere der vi hadde dugnad fire kvelder i uken, og da troppet folk opp hver kveld. Det var opp mot 20 personer på noen kvelder som dro kabler, bar master og sto på. Det er helt utrolig, sier Røstvoll mens hun tar en titt på mastene som beveger seg oppover fjellsiden.

En 12 meter lang flaggstang bæres opp fjellet. Foto: Jens Martin Olsen

Nå har du ingen unnskyldning

Lysene står på nesten hele døgnet. De skrus på klokken 06.00 slik at morgenfuglene kan ta seg en tur opp før jobb, og lysene slukkes klokken 01.00. Du har med andre ord god tid til å ta deg en trimtur opp fjellet etter mørkets frembrudd.

Søndag 29. november blir det storslått markering på Storfjellet for å feire innsatsen til alle som har bidratt til å få prosjektet i havn.

– Selv om det er noe arbeid med skjuling/nedgraving av kabel gjenstår, vil vi gjennomføre en markering oppe på fjellet. Vi har lyst til å vise fram det fantastiske prosjektet og resultatet, forklarer Røstvoll.

– Dette er jo bolyst, blilyst og helsefremmende tiltak i ett og samme prosjekt, legger Røstvoll til

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: