Flyttet hjem til et selskap i stor vekst

Vi går 11 år tilbake i tid. Sjøentreprenøren AQS har i alt 17 ansatte og Kine Løfsnæs Mortensen er det nyeste tilskuddet. I dag har bedriften vokst til å bli ledende i Norge innenfor sitt felt, med 150 ansatte spredd over hele landet. Et lokalt bedriftseventyr er i full blomst ved sjøkanten i Flatanger.

Solen skinner fra tilnærmet skyfri himmel. Det er starten av mars, og vinteren har fortsatt et solid grep om landskapet utenfor lokalene til AQS på industriområdet Øra på Lauvsnes. Innenfor dørene fikk Kine selskap av søsteren Lill Terese Løfsnæs Nonbo i 2015, i det som nå er en av de største bedriftene i Flatanger.

Tidlig ute

AQS opererer stort sett i hele Norge – men hovedvekten av oppdragene kommer fra Hitra i sør til Hammerfest i nord. Omtrent 70 prosent av de ansatte kommer fra eller bor i Namdalen. AQS var tidlig ute med å tilby spesialiserte tjenester opp mot oppdrettsnæringa, og de er i dag Norges eldste – og ifølge nettstedet iLaks – landets nest største tilbyder av slike tjenester.

Det hele startet tilbake i 1991, da under navnet Namsos dykkerselskap AS. Bakgrunnen for oppstarten var at flere nordsjødykkere ville ha noe å holde på med da de hadde friperiode. I 2001 tok daværende daglig leder kontakt med Bjørøya AS i Flatanger, som gikk inn på eiersiden. Siden den gang har selskapet blitt mer og mer sjøfartspreget. Nå har de 15 fartøy som går opp og ned langs kysten, og behovet for tjenester i havbruket er i stadig vekst.

Mye spennende som skjer

I 2015 kom Lill Terese flyttende hjem igjen til Flatanger, etter flere år ute på farten. Hun har jobbet flere år på Hurtigruten og seilt opp og ned langs norskekysten. etter det jobbet hun en liten periode i Molde før hun bestemte seg for å vende nesen hjemover. Et valg hun ikke angrer ett sekund på. Nå jobber hun som HR-leder hos AQS.

– AQS er et selskap hvor det skjer veldig mye spennende. Det er et selskap i vekst hvor vi får rom til å utvikle oss både som personer og rent faglig, sier Lill Terese.

Foruten det å jobbe i et selskap i vekst, mener hun at Flatanger er et sted hvor det skjer utrolig mye spennende om dagen.

– Det er stor optimisme her. Det er mange som kommer flyttende og det er et næringsliv hvor det skjer mye og det er mange spennende jobber. I det hele tatt har Flatanger gått gjennom en veldig positiv forandring de siste årene. Da vi flyttet herfra for å gå på skole var det aldri snakk om å komme flyttende hjem igjen. Det har endret seg nå. Nå er vi mange på samme alder. Du føler at du er en del av et miljø og som småbarnsfamilie er mye å finne på på fritiden, fortsetter hun.

Og hun får støtte av søsteren.

–   Det er noe helt annet nå enn da jeg flyttet hjem igjen i 2011. Det er så mye positivitet. Det er mange fordeler med å bo på et lite sted som Flatanger. Jeg er litt aktiv i turngruppa, og hvis det er dårlig vær en dag så er det bare å ta en kjapp telefon, så får vi åpnet idrettshallen slik at vi kan samles en gjeng. Det er ikke like lett i en større by, sier Kine som jobber som kvalitetsleder hos AQS.

AQS har hele tiden hatt fokus på å gi alle mulighet til arbeid. Er du et arbeidsjern med en solid dose stå-på-vilje, spiller det liten rolle om du har flere år med utdanning i bakhand eller ikke.

– Vi er en namdalsbedrift som nå har vokst oss til å favne store deler av Norge, sier administrasjonssjef Marit Hatland.

Grønt fokus

AQS har nylig inngått en samarbeidsavtale med Bodø/Glimt og de deltar nå i «Acton Now»-nettverket som Bodø/Glimt har startet. Hovedmålet med nettverket er å fremme bærekraftig drift i hele verdikjeden i havbruksnæringa, i samsvar med FNs bærekraftmål. Denne sesongen vil AQS-logoen være synlig på Aspmyra stadion når fjorårets seriemestere spiller sine hjemmekamper.

– Havbruk og Bodø/Glimt er på hver sin måte viktige for Nord-Norge. Vi er en betydelig aktør i nord, og det er derfor naturlig å støtte opp om Bodø/Glimt, sier daglig leder Ove Løfsnæs.

Brede Moe i aksjon i front, og AQS-logoen i bakgrunnen. Foto: Kent-Even Grundstad

Det er ikke helt uten grunn at Flatanger-baserte AQS velger å engasjere seg i laget fra nord. Bodø/Glimt sin forsvarsklippe – Brede Mathias Moe – har trådd sine barnesko på Kvaløysæter. At en flatangring spiller en så sentral rolle i et Bodø/Glimt lag som har imponert ikke bare i Norge, men også i Europa, gjør det enda mer spennende å følge laget fra kystkommunen i Trøndelag. AQS-logoen vil være godt synlig på Aspmyra Stadion i Bodø når Glimt spiller sine hjemmekamper.

Bærekraftsmål

AQS jobber hver dag å ha FNs bærekraftmål som rettesnor i sitt arbeid. De har en klar ambisjon om at alle fartøy de bestiller framover skal bygges som hybrid-løsninger. De har allerede en båt under bygging med batteripakke, som vil gi lavere dieselforbruk og mindre utslipp. Da bilparken i administrasjonen nylig ble byttet ut, ble det anskaffet fire nye elbiler.

Johan Lein Ahlin

Trives på jobb

Nede ved vannkanten er et arbeidslag godt i gang med å klargjøre utstyr og båt for neste oppdrag. AQS har 16 fartøy i drift langs norskekysten, som utfører alt fra serviceoppdrag på oppdrettsanlegg til dykkeoppdrag.

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli dykker, og her hos AQS fikk jeg muligheten til en slik jobb ikke så langt hjemmefra, sier Johan Lein Ahlin fra Namsos mens han tar på seg dykkerdrakten.

Han får hjelp av flatangringen Karl Ivar Dahle Høstland.

Fotball og fritid

– Flatanger er et sted hvor det skjer mye. En ting er her på jobb, men det er nok å gjøre på fritiden også. Vi har for eksempel et fotballlag som det er stor oppslutning rundt. Jeg merker også at det er stadig flere jevnaldrende som kommer flyttende hjem igjen, som er veldig morsomt sier han.

Karl Ivar flyttet hjem til Flatanger igjen i 2016 og er selv spiller og kaptein på fotballlaget til Flatanger som rykket opp til 4. divisjon forrige sesong.

 

Gjennom årene har AQS opparbeidet seg en stabil arbeidsstokk uten så mye utskifting.

– Vi trives på jobb og det er en fin gjeng som jobber her. Vi bruker å si at det aldri er en kjedelig dag på AQS – og det står vi inne for, sier Kine og Lill Terese og drar godt på smilebåndet.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: