Er du nysgjerrig på hva kulturskolen i Flatanger gjør? Se her

Har du hørt om Stiv Kuling, eller kanskje Julie Dahle Aagård? Vet du hva de har til felles, foruten det at de kommer fra Flatanger? De har alle trådd sine barnesko på kulturskolen.

Skoledagen er akkurat slutt for elevene ved skolen på Lauvsnes. Mens de aller fleste tar fatt på veien hjem, er det noen som fortsetter dagen inne på musikkrommet. Det slås taktfast på trommene, tangentene på pianoet spiller melodien til «Grevling i taket» av Knutsen og Ludviksen mens forsiktig klimpring på gitaren så vidt kan høres mellom trommene og pianoet.

Kulturskolelærer Ola Lindseth styrer de ivrige musikerne i rett retning og sammen øver de på å spille i band. Akkurat som heltene og sambygdingene i Stiv Kuling.

Kommende trommis
– Jeg liker meg veldig godt på kulturskolen, forteller Albert Sæther Haagensen (9).

Jeg anbefaler alle å bli med på kulturskolen. Det er både utfordrende og morsomt.

I tre år har han troppet opp på kulturskolen for å lære seg å spille trommer. Målet er at han en dag spiller i band sammen med kompisene.

– Vi fokuserer like mye på det sosiale som det rent tekniske med instrumentene. Det er viktig å skille kulturskolen fra vanlig skole. Dette er noe elevene gjør på fritiden sin. Det skal være lystbetont og noe de ønsker å gjøre. Derfor blir det litt «skitprating» og ablegøyer noen ganger, sier Lindseth og smiler.

Konkurranse
– Jeg føler vi konkurrerer med mye annet som ungdommene har lyst til å holde på med. Både med datamaskinen og andre fritidsaktiviteter, sier kulturskolelæreren.

Kulturskolen i Flatanger har holdt det gående siden 1983, og har fostret mang en kulturpersonlighet opp gjennom årene. I mange år var det stor pågang av elever som ønsket å ta i bruk tilbudene som kulturskolen hadde. Etter en periode med neadgående interesse blant ungdom i kommune, opplever kulturskolen at interessen de siste to årene har gått opp.

I dag har kulturskolen tilbud innenfor både mange forskjellige instrumenter og dans.

– Dansetilbudet er et prøveprosjekt vi har sammen med kulturskolen i Namsos. Vi får en danselærer hit hver uke, noe som har blitt et svært populært tilbud. Etter at vi fikk dansetilbudet har vi klart å fange opp ungdomsskole-elevene også, noe som er veldig bra. I dag har vi 34 elever på det tilbudet, og rundt 35 elever som tar i bruk et eller annet musikkinstrument, sier kulturskolerektor Lovise Angen.

Da årets TV-aksjon gikk av stabelen var ikke danseelevene vonde å be da det ble snakk om å stille opp på en dansevideo for å kaste lys på et viktig tema.

Videoen laget av kulturskolen selv. 

– Det er virkelig et flott og populært tilbud, gjentar kulturskolerektoren.

Jeg liker veldig godt å spille musikk.

Tilbake på musikkrommet er elevene godt i gang med spillingen. Runde nummer to av «Grevling i taket» runger godt i veggene, og det er bare store smil å se ispedd en konsentrasjonsrynke eller to hos elevene.

Inspirasjon
– Hvorfor startet du på kulturskolen?

– Jeg er ikke helt sikker. Broren min hadde gått her, og jeg hadde lyst til å prøve jeg også. Det angrer jeg ikke på. Jeg synes det er veldig morsomt, og jeg liker veldig godt å spille musikk, sier Albert.

– Hvert år har vi en større konsert med kulturskolen der vi også inviterer en ekstern aktør som kommer for å holde en workshop med elevene for å gi litt inspirasjon samt litt tips. I fjor hadde vi Tora og bandet hennes her, noe som ble en svært vellykket. Hvordan det blir i år må vi nesten vente og se, sier Lindseth.

– Jeg anbefaler alle å bli med på kulturskolen. Det er både utfordrende og morsomt, sier Albert før han spiller videre på trommesettet.

Flatanger kulturskole – Øving from Ellen Margrete on Vimeo.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: