Limet i bygda

Et aktivt grendalag har mye å si for et lite lokalsamfunn. På Utvorda helt nord i Flatanger gjør grendalaget det de kan for å skape positivitet og aktivitet.

Med inngangen til Namsenfjorden som nærmeste nabo og panoramautsikt til solnedgangen i de sene sommertimer, er Utvorda en naturskjønn perle i den nordre delen av Flatanger. Til tross for en litt grisgrendt beliggenhet er det likevel mye aktivitet å spore i den lille bygda. Mye av det kan Utvorda og Sitter Grendelag ta æren for. Det er et aktivt grendelag som jobber for å både engasjere folk og samtidig skape samhold i bygda.

– Du kan godt si at vi jobber for å skape bolyst og gi livsglede i ei lita bygd, i en utkants-kommune, sier leder for grendalaget, Beate Ramberg Myhren

Foto: Beate Ramberg Myren

 

Unik utsikt

På toppen av Utvordfjellet, med flott utsikt over Folla, er det i ferd med å ferdigstilles en utsiktshytte til glede for både lokalbefolkningen og tilreisende.

– Nå er vi i ferd med å realisere en drøm vi har gått med lenge. Hytta er nesten ferdig finansiert og vi har hyret inn en lokal snekker til å bygge hytta. I tillegg har en veldig ivrig dugnadsgjeng stått på i sommer og i høst. Vi har et nært samarbeid med Flatanger kommune som har vært positive til prosjektet, sier Beate.

Vi vil fremme bolyst og blilyst, og vi gjør det vi kan for at folk skal trives her

Hytta skal tilrettelegges spesielt for småbarnsfamilier og bygges slik at det skal være mulig å overnatte.

Flott område

– Det ikke er alle familier som har råd til en egen hytte, så derfor er tanken at dette skal være et godt alternativ til en fin hytteopplevelse for alle. Det er ordnet vedovn med kokemuligheter, slik at alle kan nyte varme, niste og varm drikke, uansett vær og vind. Like ved hytta er det krigsminner som vi ønsker å ta vare på. Stedet var en observasjonspost for tyskerne der de kunne se ytre del av Namdalen. Denne historien ønsker vi å videreformidle til våre etterkommere. Her kan barn og unge boltre seg i fri natur og samtidig lære om vår krigshistorie, sier den ivrige grendalagslederen.

Etter hvert ønsker de å få satt opp et informasjonsskilt i nærheten av hytta som vil gi historiekunnskap.

– Vi ønsker også å sette opp en kompassrose eller et monument på toppen av fjellet ved utsiktshytta som informerer om retninger og stedsnavn ut mot Folla. Det er veldig viktig at turstien opp til Utsiktshytta blir godt merket med godkjente turskilt og trapper. Turløypa vil bli tilrettelagt for fotturister, men også for folk som kommer sjøveien til Hamnavika. Ved båthavnen skal det oppføres et utsiktbilde over turmålet som skal stimulere folk til å ta turen opp til Utsiktshytta, forklarer Beate.

Her ser du et lite klipp fra dugnadsarbeidet på Utvordfjellet.

Liv i lokalsamfunnet

Grendalaget er klar på at de jobber for at alle – store som små – skal få lyst til å tilbringe mer tid ut i naturen. Derfor skal de altså bygge trapp opp til utsiktshytta. Trappene vil i følge grendalaget gi en stor helsegevinst, både fysisk og psykisk.

At grendalaget på Utvorda er opptatt av å skape liv i lokalsamfunnet, hersker det liten tvil om. I tillegg til utsiktshytta på Utvordfjellet, er det de som står bak en treningspark som kom opp for en tid tilbake. Her kan folk teste styrken på ulike treningsapparater – utendørs.

– Som sagt ønsker vi å gjøre Utvorda til et attraktivt sted. Vi vil fremme bolyst og blilyst, og vi gjør det vi kan for at folk skal trives her.

Festning fra krigen

Sporene fra krigen er fortsatt synlige på Uvorda, der tyskerne bygde sin største festning langs Namdalskysetn. Under krigen var det på det meste like mange mennesker på «Festung Utvorda» som det i dag bor i hele Flatanger kommune.

I frykt for at de allierte nok en gang skulle gå i land i Namsos i et forsøk på å dele Norge på midten, satte tyskerne i gang prosjektet med å bygge Utvorda kystfort. En festning med utsikt over Folla som skulle forsvare Namdalskysten mot eventuelle angrep. «Festung Utvorda» hadde ti store kanoner, kampvognkanoner, granatkastere, luftvern- og maskingeværstillinger, flammekastere, lyskastere og radar. Hele fjellet er gjennomboret av vannrette gruveganger og tunneler til ammunisjonslagre og løpegraver som danner et voldsomt nettverk under bakken.

Vi jobber for å skape bolyst og gi livsglede i ei lita bygd, i en utkants-kommune – Beate Ramberg Myren

Tilbyr guiding

Det tok tyskerne fire år å bygge alt, og det meste ble gjort med håndmakt. Det ble oppført 14 betongbunkere med kommandobunkeren som den største for å betjene anlegget. Til sammen var det 100 installasjoner på Utvorda festning da krigen var slutt i 1945. Festninga ble aldri tatt ordentlig i bruk under krigen.

Stedet ble sett på som strategisk viktig, og Utvorda var det største av tyskernes kystfort på Namdalskysten. I dag er anlegget åpent for alle som ønsker å ta et dypdykk ned i krigshistorien på stedet, og det er merket løype fra parkeringsplassen på Utvorda og helt ut til festningen.

Det er Flatanger kommune som har ansvaret for anlegget, men de har leid inn grendalaget for å foreta både rydding og guiding.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: