En kommune full av ildsjeler

Dugnadsånden er en sentral del av et lokalsamfunn, og i Flatanger lever den i aller beste velgående.

Et lokalsamfunn er prisgitt lokale ildsjeler som sørger for at både idrett- og organisasjonsliv kan spire og gro. Alt fra idrettslag til små grendelag drives fremover av ildsjeler som bruker mye tid og krefter for at sambygdinger kan ha et tilbud. Enten om de ønsker å kjenne svetten renne nedover pannen, eller om de heller ønsker å treffe likesinnede for en kopp kaffe og en hyggelig prat.

Mange ildsjeler

Rundt i kommunen er det flere gode eksempler på at det finnes mange ildsjeler og at dugnadsånden lever i beste velgående.

– Jeg synes det er morsomt å bidra. Det er viktig at det er ting som skjer i en kommune som Flatanger – Morten Stamnes

De siste årene har det blitt delt ut en hederspris under Idrettens Hederskveld i regi av Trøndelag Idrettskrets. I Flatanger er det to ting som er felles for vinnerne de siste årene. De er unge og brenner for lokalmiljøet.

Brette opp ermene

– Det er jo litt slik at vil du ha noe gjort, er det beste å brette opp ermene og sette i gang selv, sier Morten Stamnes. Årets vinner av ildsjelprisen i Flatanger.

Han kom flyttende hjem til Flatanger i 2018, og begynte med en gang å bygge opp et lokalt klatremiljø.

 

Morsomt å bidra

Siden den gang har han stått i bresjen for å få i gang jevnlige klatretreninger både innendørs og utendørs for ungdommer. Han holder kajakk-kurs og er også en av pådriverne til et nytt klatrefelt ved foten av Storfjellet. Morten var også pådriveren for å få på plass en ny buldervegg i Flatangerhallen.

– Jeg synes det er morsomt å bidra. Det er viktig at det er ting som skjer i en kommune som Flatanger. Det er selvfølgelig morsomt å bli satt pris på i form av ildsjelprisen, men det er viktig å understreke at vi er mange som er med på dugnadene, sier Morten og drar på smilebåndet.

 

 

Nå i det siste har han også vært en del av en ivrig dugnadsgjeng som har fått å på plass en stor og flott gapahuk like ved Storfjellet og Lauvsnesvatnet.

Turn for alle

– Det er viktig på en plass som Flatanger at det finnes fritidstilbud. Her er det også mye kortere vei fra ide til gjennomføring. Har du noe du har lyst til å starte opp, så er det mye velvilje i lokalsamfunnet for å få det til. Det er mange lokale bedrifter som er med på å sponse ulike prosjekter, og det er på sett og vis kun fantasien som setter begrensningene, sier Morten.

Margit Ekker Dølvik står ved siden av og nikker samtykkende. Hun fikk ildsjelprisen tilbake i 2019 for sitt arbeid med å få opp et turntilbud i kommunen.

Hun startet turngruppa da hun kom flyttende til Flatanger for 14 år siden, og før den tid var hun instruktør på helgesamlinger.

– I likhet med Magnus vil jeg også få frem at vi er mange som står på for å få på plass fritidstilbud til både ungene våre og andre sambygdinger. Vi er en kommune full av ildsjeler, sier hun med et stort smil om munnen.

Ingenting kommer av selg selv

Turntilbudet ble raskt populært, og det kan være opp mot 60 barn på trening. Etter at årene har gått, er det nå ungdommene som smått begynner å ta over trenerrollene.

– Det er artig å se at jenter som jeg trente helt i starten, så er trenere og virkelig elsker å holde på med turn. Det er også flere av ungdommene som er såpass ivrige at de kjører til Beistad for å være med på treninger der flere ganger i uken, forklarer Ekker Dølvik.

Hallen har mye å si

– I et lite lokalsamfunn – som i Flatanger – kommer ikke alt av seg selv. Det er på mange måter en god ting. Savner du et fritidstilbud, er det nesten ingenting som står i veiene for at du kan opprette det fritidstilbudet. Det har vi mange eksempler på. Vi har en flott idrettshall der driverne av den er veldig behjelpelig med å på tilbud opp og stå. Hadde det ikke vært for Flatangerhallen, så hadde vi nok ikke hatt alle de tilbudene vi har i dag. Her snakker vi virkelig bolyst, mener Morten.

 

Mange som drar lasset

Hva er det som gjør at dere bruker såpass mye tid på å gjøre noe for andre?

– Som sagt, så er vi mange som drar lasset. Selv om det er vi som er initiativtakere, er det mange som er med på å realisere de ideene. Det er jo også veldig sosialt. Det er med på å skape en møteplass utenfor arbeid, skole og barnehage. Det handler også om bo- og blilyst. Fritidstilbudene har mye å si for om du trives der du bor, mener Morten.

Det handler mye om at jeg har lyst til å skape noe i kommunen – Karl Ivar Dahle Høstland

Ivrig skytter

Litt lengre nord i kommunen er muligheten stor for at du treffer på vinneren av ildsjelprisen for 2020. Michael Strøm holder til på Utvorda/Sitter og fikk prisen for sitt engasjement i Sitter Pistolklubb. Også han er opptatt av at de som vokser opp i dag skal ha mulighet til å holde på med de liker å holde på med, og at fritidstilbudet ikke skal være dårligere selv om man bor litt utenfor bykjernen.

Michael Strøm fikk overrakt prisen for årets ildsjel i Flatanger av ordfører Olav Jørgen Bjørkås. (Foto: Morten Strøm)

– Jeg ønsker at de unge som vokser opp i en utkant som dette, skal få mulighet til å ta del i noen av de samme opplevelsene som jeg har fått være med på. Det at jeg kan bidra til det, gir meg veldig motivasjon til å fortsette som trener, sa Michael i et intervju med Namdalsavisa etter at han mottok prisen.

Michael har selv vært aktiv pistolskytter, og ble norgesmester som junior i 2012, og fikk to sølvmedaljer i 2013.

Stort engasjement

En annen som også har blitt hedret for sitt engasjement i hjemkommunen, er Karl Ivar Dahle Høstland. Han mottok prisen i fjor, og i begrunnelsen for hvorfor akkurat han fortjente å bli tildelt prisen som Årets ildsjel 2021 sto det;

 

Jubelscener på fotballkamp. Foto: Kristian Dahle Klocke

 

«Han har vært drivkrafta bak å få organisert treningssida av seniorfotballen i Flatanger over flere år og har også vært spillende trener i flere år. Han har i tillegg vært veldig delaktig i organiseringa av seniorfotballen. Karl Ivar er en stor motivator/drivkraft for at Flatanger i dag har to seniorfotballag, og bidrar til å få i gang rekrutteringa til fotballen i Flatanger»

Vil skape noe

– Det handler mye om at jeg har lyst til å skape noe i kommunen. Det er jo slik at når du bor på en plass som Flatanger, så kan det være ganger at du må ta i et tak selv for å i gang noe. Nå har vi klart å få til noe som skaper et veldig engasjement i kommunen. Det er en enorm oppslutning rundt fotballen her i Flatanger. Det er bare å se på supporterklubben Ultras Flatanger. Hvor mange klubber i 4. divisjon kan skilte med supportere som hører hjemme i Premier League eller hvilken som helt annen toppdivisjon i Europa? sier Karl Ivar.

Foto: Kristian Dahle Klocke

– Det er dette som er bolyst. Det engasjementet rundt fotballen var mye av årsaken til at jeg valgte å flytte fra Trondheim og hjem til Flatanger i 2017, sier han videre.

Fra dårlig til best

– Vi har gått fra å være det dårligste laget i 6. divisjon til å bli storebror i Namdalen, legger han til og ler.

At fotballen skaper et så stort engasjement i Flatanger, gir Karl Ivar og resten av laget en ekstra motivasjon til å stå på og gi det lille ekstra.

– Det er dette engasjementet jeg elsker ved fotball. At folk stopper deg på Spar for å snakke fotball. At du ser folk i alle aldre komme på hjemmekampene for å heie oss frem. Det skaper et samhold i kommunen som jeg synes er unikt. Vi har noen på laget som bor i Trondheim og kjører seks timer for å være med på hjemmekamp. De kunne lett ha funnet seg et lag i Trondheim, men de sier at det ikke vil bli det samme. Det engasjementet og entusiasmen rundt fotballen her i kommunen, finner du ikke andre steder, mener Karl Ivar.

Kort vei

I Flatanger skjer det mye spennende for tiden. Både innenfor næringslivet, men også når det kommer til fritidstilbud. Foruten turn, klatring, pistolskyting og herrefotball finnes det flere andre tilbud som kan lokke folk ut av godstolen. Det arrangeres flere treningstimer i Flatangerhallen, det er satt i gang et eget damelag i fotball og det snakkes i kulissene om å få i gang barnefotball.

– Sitter du inne med et ønske om å få et fritidstilbud opp og gå, er det bare å sette i gang. I Flatanger er det kort vei for å få realisert noe, minner Morten om.

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: