Lise Sørgaard har alltid vært klar på at hun skulle hjem til Flatanger i voksen alder, mens samboeren Theodor Guldvik var klar på at han aldri skulle forlate Salsnes. Det ble slik Lise ville – noe de begge to er veldig fornøyde med i dag.

Hun har nå tatt over sjefsrollen i Spar på Lauvsnes. En dagligvarebutikk med røtter som går over 80 år bakover i tid. Den gangen var det både fiskemottak, bakeri med fire ansatte, fjøs, materialutsalg og kai på området hvor butikken ligger i dag.

– Du kunne være sikker på å finne hva det skulle være om du dro på butikken. enten du trengte brød, smør eller høygaffel, sier Johan Sørgaard, faren til Lise. .

Det er ikke alle butikker forunt å holde det gående så lenge uten å gå konkurs eller skifte eierskap. Alfred Sørgaard Eftf AS er unntaket.

Lise Sørgaard (th.) tar over driften av Spar på Lauvsnes etter faren Johan Sørgaard (tv.)

Ikke noe press

– Bestefaren min – Alfred Sørgaard – kom til Lauvsnes fra Stokksund tilbake i 1939. Han som drev butikken her da skulle selge, og bestefar så muligheter for jobb. Resten er vel historie, som de sier, forteller Johan Sørgaard fra kontorstolen inne på Spar.

Fram til nylig var han sjef over dagligvarebutikken som kan skilte med det som må være Norges største søndagsåpne butikk. Nå er det datteren Lise som styrer skuta.

– Jeg har alltid vært klar på at jeg skulle flytte hjem til Flatanger da jeg var ferdig på skole. Jeg flyttet til Trondheim der jeg startet å studere reklame og grafisk design. Det var et studie med mye fritid, så jeg måtte ha en deltidsjobb. Da fikk jeg jobb på det som het Ultra på Solsiden. I dag er det Meny. Deltidsjobb ble til fast jobb, og jeg holdt på der helt til jeg flyttet hjem til Flatanger i 2008, forteller Lise.

Lise har fått med seg samboeren Theodor Guldvik inn i butikkdriften.

Butikken i sentrum av Lauvsnes har alltid vært en stor del av oppveksten til Lise, og nå har hun tatt med samboeren inn i driften av familiebedriften.

Det er mange som kommer flyttende hjem og det er et næringsliv i stor vekst – Lise Sørgaard

– Det er litt godt at samboeren også jobber i butikken. Da har vi en felles forståelse for hvor mye arbeid det er å drive butikk. Da vet vi begge to at det ikke er mulig å ta ferie når alle andre gjør det, sier Lise med et smil.

Det er driftsselskapet Alfred Sørgaard Eftf. AS, som driver Spar Flatanger, mens butikklokalene eies av Sørgaard Eiendom AS.

De ansatte skal ha mye av æren for at butikken går så bra som den gjør, mener Lise.

Brann kunne blitt slutten

Selv om butikken fremstår som en solid bedrift i dag med 12 fast ansatte pluss ekstrahjelper, kunne det fort ha gått andre veien om ikke tilfeldighetene var på familien Sørgaard sin side.

I 1954 – det samme året som Johan Sørgaard ble født – brant butikken, bakeriet, fiskemottaket og kaia ned til grunnen. Bare melbrygga sto igjen.

Bestefaren Alfred Sørgaard hadde ikke forsikring. Så da måtte han pakke sekken og reise til Trondheim for å finne en løsning. Han forhandlet med leverandørene om lang kreditt, og han fikk hjelp til å komme i gang igjen. etter det har butikken vært gjennom både opp- og nedturer. De har pusset opp gamle lokaler, utvidet, bygget nye lokaler, og nå er det mye positivitet å spore hos både Lise og de ansatte.

– Jeg synes det er stas at firmaet går så langt tilbake. Jeg har tenkt litt på hva farfar ville ha sagt, om han hadde sett hvor fort det har gått og hvordan butikken er blitt, sier Lise med et smil om munnen.

Ny butikk og servicepris

I 2012 nådde butikken og de ansatte en ny milepæl da butikken ble utvidet og modernisert for 15 millioner kroner. Samme dag som nybutikken åpnet fikk Spar Flatanger Serviceprisen for Namdalen. I 2014 ble butikken kåret til landets nest beste i Spar-kjeden.

Hva er suksessoppskriften på det? De ansatte, kommer det fra både Lise og Johan.

I 2016 omsatte de for omlag 29 millioner kroner. I 2020 passerte de 40 millioner kroner i omsetning.

Både far og datter er stolte over det de har fått til med butikken

Bolyst og blilyst

Det skjer mye spennende i Flatanger om dagen, noe både Johan og Lise kan skrive under på.

– En ting er jo hyttefolket. De er vi helt avhengige av. I dag er det jo flere fritidsboliger enn det er innbyggere her. Når det er sagt er det også slik at det er mangel på hus for de som kommer flyttende hit. Det er også mangel på utleieboliger. Det er mange som kommer flyttende hjem og det er et næringsliv i stor vekst. Det nyter vi godt av, sier Lise.

Jeg synes det er stas at firmaet går så langt tilbake – Lise Sørgaard

Nå er butikken i sluttspurten på noe de har jobbet med i godt over 10 år.

– I slutten på november får vi svar på om vi får tildelt vinmonopol i butikken. Det er noe vi har jobbet for i mange, mange år, forteller Johan.

– Neste år vil vi også ha et eget Flatanger-øl i butikken også. Laget spesielt for Flatanger, legger Lise til med et smil.

Lise Sørgaard trives godt i sjefsstolen.