Flatanger på pallen i Trøndelag i kommune-NM

NHO kårer Flatanger til tredje beste på kompetanse i Trøndelag

– Det gleder meg at en distriktskommune som Flatanger er offensiv og gjør det så bra på kompetanse. Det sier NHO-sjef Ole Erik Almlid om den årlige rangeringen som Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) gjør i kommune-NM i næringsvennlighet.

– Det at det bare er Trondheim og Verdal som kommer foran Flatanger er rett og slett fantastisk. Dette tyder på at næringslivet i kommune er framoverlent og offensivt, sier NHO-sjefen.

NHO-sjef Ole Erik Almlid Foto: Moment Studio

– Dette viser at Flatanger «vender seg utover» og henter medarbeidere til næringslivet som har skaffet seg solid utdannelse, sier Almlid.

Kompetansedelen av kommune-NM viser andel av befolkningen som har mer enn fire års høyere utdanning, hvor stor andel som har bestått fagprøve og hvor stor andel som har teknisk/naturvitenskapelig utdannelse.

Det er 7 prosent av befolkningen i Flatanger som har høyere utdanning, 26 prosent har bestått fagprøve og 2,7 prosent har naturvitenskapelig utdannelse. Totalt gir dette Flatanger tredjeplass på statistikken – og på plassene foran på pallen er Verdal og Trondheim. Totalt i landet er Flatanger nummer 34 av alle landets kommuner på kompetanse.

Kommune-NM består av en rekke forskjellige indikatorer som til sammen skal fortelle noe om hvilke kommuner NHO mener er de mest næringsvennlige kommunene i landet. For Flatanger er det også positivt at man i andel privat sysselsetting er nummer 9 av de 38 trønderske kommunene og at sysselsettingsandelen er nummer fem.

Når det gjelder befolkningsvekst er Flatanger nummer 11 i Trøndelag og best av de namdalske kommunene, like bak Levanger som er best i Nord-Trøndelag. På ett punkt er Flatanger dårligst i Trøndelag, og det gjelder næringsvariasjon.

– Det er viktig at distriktskommuner er åpen for å kunne ta i mot unge folk som har skaffet seg høyere utdannelse og at bedriftene bidrar til at unge kan ta fagprøver, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

 

En av de bedriftene som bevisst har satset på medarbeidere med høy kompetanse er rådgivings- og fiskehelseselskapet AquaKompetanse.

Det viktigste for oss er at kommunen har lagt forholdene veldig godt til rette for at vi kan satse og bygge ut vår virksomhet med hovedkontor i Flatanger. Dessuten har det vært helt avgjørende at viktige aktører som blant andre Bjørøya og Flatanger Settefisk har vært dyktige til å benytte seg av vår kompetanse. Det har gjort det mulig å bygge et fagmiljø, sier daglig leder Alex Lindseth.

Han opplever at det er et meget godt samarbeid mellom kommunen og næringslivet og at en framoverlent holdning både fra næringslivet og kommunen bidrar til at det er mulig å få folk med høy kompetanse til å jobbe i Flatanger.

– Selv om vi ansetter medarbeidere i andre kommuner, handler det mest om å ha nærhet til våre kunder, sier Lindseth, og legger til at en plassering i kommune-NM på pallen i «klassen for kompetanse» er resultat av et godt arbeid fra mange gjennom flere år.

 

Bjørøya AS er også en aktør som bidrar til den gode pallplasseringen.

-Dette er kjempebra for Flatanger og for regionen. Målrettet og langsiktig arbeid av lokale næringsaktører ligger bak utviklingen av nye virksomheter og spennende arbeidsplasser. Det er mange unge tilflyttere til kommunen i tillegg til ungdom fra Flatanger som inngår i statistikken. Vi ønsker at folk skal bosette seg her i tillegg til å jobbe. Utvikling av lokalsamfunnet er også et mål. Mulighet til etter- og videreutdanning er viktig for mange, også for bedriftene som er i stadig utvikling. Nær kontakt og samarbeid med bl.a. universiteter og høyskoler i mange sammenhenger og i prosjekter er bevisst prioritert for å sikre mulighet til kompetanseutvikling. Etablering av regionalt tilpassede utdanningstilbud er en veldig riktig satsing i så måte, sier daglig leder Ståle Ruud.

Han legger til at med spennende arbeidsplasser og ungdommer som ønsker å jobbe her ser framtida lys for Flatanger.

 

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: