Opplevelser og aktiviteter

Se for deg å stå på toppen av en fjelltopp. Se sola duppe ned i horisonten mens du ser Hurtigruta sakte gli forbi. Det eneste du hører er lyden av småfugler som kvitrer i bakgrunnen. Flatanger har en unik natur som byr på flotte områder hvor du kan utfolde deg om du er glad i friluftsliv.

Klatring

Mulighetene for klatring i Flatanger er mange, og det finnes noe for alle ferdighetsnivå. I områdene rundt Einvikfjellet, Sandmælen, Kvernhusskaret, Gladsøyfjellet, Nordstrømmen og verdenskjente Hanshelleren er det rundt 230 ruter i alle vanskelighetsgrader. Den hardeste har en grad på 9c. Den finner du inne i Hanshelleren, og ruten ble klatret av Tsjekkiske Adam Ondra i 2017. Den gang var det verdens hardeste rute. Ellers er det mange flere områdåder hvor du finner fine ruter og buldremuligheter. Halmøya er ett av de stedene. Rundt hele øya er det flere steder det er mulig å teste styrken på buldreruter. Det er ruter for vanlig klatring på øya.

I Flatangerhallen er det innendørs klatrevegg hvor klatreklubben i kommunen ofte møtes for å klatre.

Kajakk

I Flatanger finner du flere fantastiske padleruter hvor du kan utforske tusenvis av øyer ute i skjærgården. Med hvite sandstrender, åpent hav, skjermede elver er noe av det du kan oppleve fra kajakken. Har du ikke kajakk selv kan du leie kajakk hos blant andre Flatanger Adventure og Folla Aktiv. De både leier ut kajakker og utstyr til kajakkturen. De holder også kajakk-kurs og tilbyr guidede kajakkturer og klatreturer i området.

Flatanger gikk i 2018 sammen med det som før var Namdalseid og Fosnes samt Namsos, Trøndelag Fylkeskommune og Gjensidigestiftelsen og etablerte i alt 15 padleruter i de forskjellige kommunene. Rutene varierer i lengde og er tilgjengelig for både padlere som er nye til aktiviteten og til de som har mye fartstid på havet. I Flatanger er det laget ruter for områdene:

  • Løvøya – 8,3 km
  • Barøya – 4 km
  • Kvaløyseter – 3,7 km
  • Strøm/Glasøyfjorden – 12,7 km
  • Glasøyværet/Villa – 16,7 km

Det er også laget flere infoskilt hvor rutene er forklart som er plassert på strategiske rasteplasser.

Bading

Med sin umiddelbare nærhet til havet er det ikke akkurat mangel på steder å bade. Det finnes mange fine steder i ute i skjærgården på flere av øyene hvor du kan kjøle deg i sommervarmen eller ligge og slappe av på en strand. Har du ikke båt er Vikvatnet et meget godt alternativ. Her har du både bålplass, grillhus, ballbinge, gapahuk, flytebrygger og veien dit er i tillegg tilpasset rullestolbrukere. Vannet er lett tilgengelig fra hovedveien – det er bare å ta av fra Fv.766 rett før Vik kirke.

Utvorda kystfort

Tar du turen litt lenger nord i kommunen, til Utvorda, kan du kombinere en tur i flott natur med en god dose krigshistorie. Under krigen var det på det meste like mange mennesker på «Festung Utvorda» som det i dag bor i hele Flatanger kommune. I frykt for at de allierte nok en gang skulle gå i land i Namsos i et forsøk på å dele Norge på midten, satte tyskerne i gang prosjektet med å bygge Utvorda kystfort. En festning med utsikt over Folla som skulle forsvare Namdalskysten mot eventuelle angrep.  Det ble oppført 14 betongbunkere med en kommandobunker som den største for å betjene anlegget. Til sammen var det 100 installasjoner på Utvorda kystfort da krigen var slutt i 1945. Festningen ble derimot aldri tatt ordentlig i bruk under krigen. I dag er området åpent for alle som ønsker å ta et dypdykk i krigshistorien. Det er også merket løype gjennom hele anlegget.

Villa fyr

Ute i havgapet. Siste stopp før du når storhavet og mektige Folla, ligger øya Villa. Tilbake i 1839 ble det første fyret nord for Trondheimsfjorden bygd her. Nemlig Villa fyr. I 51 år var fyret i drift før det ble lagt ned i 1890. Etter den tid fungerte fyret som losstasjon fram til 1939. I dag er det derimot mulig å leie assistentboligen for overnatting. Enten du har med deg familien eller er en vennegjeng som ønsker en overnatting litt utenom det vanlige. I dag er det Villa fyr venneforening som har ansvar for vedlikeholdet av fyret. Både fyret, assistentboligen og naustet på øya er fredet.

Flatanger bygdemuseum

Med sin rikholdige historie, er det på sin plass at kommunen har et bygdemuseum. Det finner du på gamle Hilstad gamle skole (cirka 1890), noen kilometer før du kommer til Vik. I tillegg til å vise historiske klasseroms miljø, har museet en lokalhistorisk gjenstandssamling som blant annet inneholder ulike jordbruksredskap, fiskeredskap og husgeråd. Museet har også en innholdsrik fotosamling.

Fiske

Tenk deg å kjenne vinden i håret. Solen skinner og måkene sirkler rundt båten i håp om litt mat. Når motoren stopper er bølgene som skvulper mot båten det eneste du hører. Nærmere matfatet kommer du ikke. I Flatanger har du mange – og gode – muligheter til å få storfisken på kroken. Ønsker du å oppleve skjærgården i Flatanger på nært hold med fiskestanga, er det mange aktører som leier ut båter for havfiske. Både på dagsbasis, men også for ei uke i slengen.

I Flatanger finnes det også et lakseførende vassdrag. I Lauvsneselva kan du – med litt hell – lykkes i å fange den forjettede sølvpilen.

Fridykking/dykking

Flatanger er et eldorado for dykking, snorkling og fridykking. Med våtdrakt, dykkebriller og en snorkel kan du komme i nærkontakt med livet under havoverflaten, og oppdage en helt «ny verden». Hvis du vet hva du leter etter, kan du også hente deg opp et realt herremåltid fra havets bunn. Flere steder i Flatanger har gode forekomster av kamskjell. Her kan du finne et rikt skattkammer som bare venter på å bli plukket opp.

Isklatring

Å klatre på is er en form for klatring som krever både erfaring og ferdigheter. Forholdene er aldri de samme og isen er i konstant forandring. Isen skaper også vakre farger og imponerende formasjoner, men alt dette gjør at isklatring krever erfaring. Du må kunne vurdere isen og forholdene på avstand. Du må kunne gjøre trygge og gode veivalg mens du klatrer – og du må ikke minst gjøre et godt sikringshåndtverk. Mulighetene for isklatring i Flatanger er – når forholdene tilsier det – mange. Du må bare bevege blikket opp.

Er du nysgjerrig på turmulighetene i Flatanger?

Klikk deg inn på FYSAK Flatanger – Her kan du finne flere flotte turmål i kommunen.
På ut.no finner du flere turforslag fra Flatanger.

 

 

Del denne artikkelen