Fotball avler samhold – og samhold skaper bolyst

Fotballen i Flatanger har fått en ny vår de siste årene – og kommunen med knapt 1.500 innbyggere kan med hjertet på hånden skryte av å ha landets desidert ivrigste fotballsupportere.

Det er ikke uvanlig at en gjeng ivrige sjeler fra supporterklubben Ultras Flatanger reiser flere timer i bil for å heie fram laget i deres hjerter. Glem Eliteserien, 1. divisjon eller hvilken som helst annen Europeisk toppdivisjon for den del. For Ultras Flatanger er det 4. divisjon og 6. divisjon som gjelder.

Namsos – Flatanger. Foto: Kristian Klocke

Du hører dem lenge før du ser dem, og sammen skaper supportergruppen en ramme rundt både 4. divisjonskampene til A-laget og 6.divisjonskampene til B-laget som er Eliteserien verdig – og vel så det.

Engasjement

– Hvem er vi? Vi er den 12. mann. Vi er en gjeng som er for dårlige til å spille på laget, så da må vi delta på annet vis, sier Odin Dahle og drar på smilebåndet.

– Hvordan det hele startet? Det er ikke godt å si. Det var ikke slik at vi satte oss ned og bestemte oss for å lage en supporterklubb. Engasjementet og antallet supportere i Ultras har vel egentlig vokst sammen med fotballlaget. Det handler om engasjement og lagånd over mange år. De siste årene har mange kommet flyttende hjem til Flatanger og det er et miljø her som vi er stolte av. Før besto fotballlaget av mange som bodde i Trondheim. Slik er det ikke nå. Flere har tatt med seg bagasje og kommet hjem, sier Jens Martin Olsen.

Brannmann, artist, flatangerpatriot på sin hals – og leder i Ultras Flatanger.

– Vi opplever nå et veldig sterkt samhold og engasjement i kommunen. Fotballen er en stor del av det. Fotball og idrett er med på å skape samhold i bygda, og dette samholdet skaper jo også bolyst, fortsetter han.

Den harde kjerne

I dag teller supporterklubben 20 personer som de selv kategoriserer som den «harde kjerne». De reiser rundt i Trøndelag og følger klubben gjennom tykt og tynt.

– Det bruker også å komme en del andre supportere i tillegg, som kanskje ikke er så «hard-core» som oss. Vi lager mye lyd og bråk, og det er mange som legger merke til oss, men vi er helt ufarlige. Vi ypper ikke til vold og slike ting, sier Jens Martin og smiler.

Ultras Flatanger. Noen fra den «harde kjerne»: Fra venstre: Joakim Dølvik, Kjetil Bjarne Aakervik, Edvard Løfsnæs, Odin Dahle, Freddy Aakervik, Jens Martin Dahle Olsen, Kim Aakervik og Andreas R. Staven.

Pyro

Med flere meter lang banner, vuvuzela, flagg, stortromme og pyroeffekter er det mye liv på kampene Ultras Flatanger møter opp på.

– Vi lagde jo egne bannere helt i starten – og etter det har vi fått trykket opp t-skjorter, skjerf og flagg. Det er litt mer proft nå, sier Odin Dahle.

– Flatanger er inne i en god stim nå. Både fotballmessig, men også sånn generelt. Det er mye som skjer og mye positivitet, legger han til.

– Ja, det skal godt gjøres å komme til Flatanger og ikke klare å skaffe seg jobb, skyter Jens Martin spøkefullt inn.

Namsos – Flatanger. Foto: Kristian Klocke

Opprykk

Laget til Flatanger spilte seg opp fra 5. til 6. divisjon i fjor, og har så langt i år imponert mange. 16. mai vartet de opp til fotballfest på bortebane da de slo Namsos 2-1. Namsos ble i forkant titulert som storebror i Namdalen når det kommer til fotball.

– Ja, hvem er storebror nå, spør Jens Martin.

Etter kampen løp Ultras på banen med en stor banner med tittelen «7770 Storebror». Det samme banneret ble litt senere på kvelden hengt opp i flaggstangen på byfjellet Klompen i Namsos.

– Det kan kanskje for mange se ut som en gimmik, men det er virkelig ikke det. Vi som er med her er genuint engasjert i fotballaget, og det er med på å skape et samhold i Flatanger som er unik. Vi står sammen – både supportere og spillere – og blir bedre. Jeg tror kanskje at vi er med på å gjøre spillerne bedre på banen, sier Jens Martin.

Namsos – Flatanger. Foto: Kristian Klocke

 

 

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: