Med kajakk til verdens ende

Klisjeene rundt kajakkpadling er mange, men sjelden kan du liste opp alle på en og samme tur. Denne turen ut til Buholman i Flatanger er et unntak.

Blikkstille vann. Midnattssola er i ferd med å duppe tærne ned i det mektige havstykke Folla. Det eneste du hører er svak buldring fra havet som slår inn mot de små skjærene som omfavner skjærgården ytterst i Flatanger. Du får følge av lett måkeskrik mens kajakken glir lydløst gjennom vannet. Skuldrene senker seg, og du kjenner på en ro som ikke er lett å forklare. Klokken har så vidt bikket 20.00.

Godt selskap i nydelig vær.

Fellestur

På Langstranda på Glasøya i Flatanger har vi samlet oss en gjeng på rundt 10 stykker, og kajakkene står klar for å ta oss ut på en kajakktur av de sjeldne. Flatanger Adventure har invitert til midnattssol-tur, og forholdene ligger til rette for at dette skal bli en flott anledning til å oppleve noe av det beste Flatanger har å by på.

Vi padler ut i samlet flokk. Ikke en krumning på sjøen og titter du ned er sjansen stor for at du kan se det meste som foregår under vannoverflaten. Namdalskysten er med sine tusenvis av øyer et område der både ny begynnere og erfarne padlere kan utfolde seg. Med kajakken har du mulighet til å utforske områder på en helt unik måte.

Solnedgang i blikkstille vann

Her kommer du tett inn på dyreliv og du føler at du er i ett med naturen. Du kan gli langs hvite sandstrender, navigere deg gjennom skjærgården og surfe på bølger. Det er lagt opp et 50-talls anbefalte padleruter i forskjellig vanskelighets grad i hele Namdalen.

Fine ruter

I Flatanger er det også flere ruter som du kan padle, om du ikke føler deg trygg på å utforske området på egen hånd. Dagens midnattssol-tur har Buholman som endedestinasjon. En liten øygruppe, nesten helt ute i havgapet.

Turfølget formelig gliser om kapp med sola mens vi sammen glir lydløst utover mot storhavet

Etter en times tid er det tid for strandhugg og en liten pause for å fylle på med mer energi. På en flott strand på Aspøya padler vi i land. Sola er i ferd med å begynne på veien ned i havet, og kommer stadig lavere mot horisonten. Til tross for at vi kommer nærmere og nærmere storhavet, er det nesten ikke ett eneste vindpust.

Namsos og Flatanger kommune har gått sammen og valgt ut 15 padleruter som er blitt tilrettelagt med skiltet parkering og kart. Rutene varierer i lengde og er tilgjengelig for både nye padlere og til de som har mye fartstid på havet.

Lokalhistorie

Flatanger er omkranset av en rekke øyer – både små og store – og det er mye lokal historie som finnes på disse øyene. Mens vi padler ser vi både Halmøya og videre mot Villa Fyr. En padletur i skjærgården her er også en veldig fin måte å oppleve både kystnatur og kystkultur på. Hvis vi tar Villa fyr som et eksempel. Det er et meget interessant fyr, fordi det sannsynligvis var det siste kullblussfyret som ble bygget i verden da det ble anlagt i 1839.

Det ble bygget i alt seks kullbussfyr i Norge mellom 1802 og 1839. Det virket som kullblussfyr i tjue år før det ble bygget om for drift med flytende brensel. Fyret ble nedlagt i 1890, og lyktehuset av jern og linsa som stod i fyret ble flyttet over til Nordøyan fyr. I dag er det mulig å leie fyrvokterboligen til overnatting, og det er også en fin padletur ut dit fra Lauvsnes sentrum.

Om kapp med sola

Farvannet på innsiden av Villa er stort sett ganske beskyttet, og det er fine muligheter for dem som vil padle ut til fyret. En fin rute kan for eksempel gå fra havna i Lauvsnes og på sørsiden av Kvernøya. Turen videre kan gå på østsiden av Halm øya og så inn i sundet sør for Villa.

Tilbake til turen ut til Buholman. Turfølget gliser formelig om kapp med sola mens vi sammen glir lydløst utover. Etter hvert blir fuglelivet mer og mer fremtredende, og det hele skaper en flott atmosfære. – Det er et utrolig flott område. For en dag vi fikk også, kommer det fra en i turfølget. Telefonene og fotoapparatene blir hyppig brukt gjennom hele turen, og det hele kulminerer når vi alle går i land på Buholman. Klokken har bikket 23.00.

Midnattsol

Vi tillater oss – herfra og ut reportasjen – å kalle sola for midnattsol. Vi sitter sammen på svaberget, praten går lett og vi deler en opplevelse de fleste av oss ikke hadde tenkt skulle bli så vanvittig bra. Det er varmt, ikke ett vindpust – og det kanskje mest overraskende av alt – mye knott. Hvem skulle tro at knotten hadde funnet veien helt ut hit samtidig som oss denne dagen. Ikke at det gjorde oss noe nevne verdig. Etter en liten halvtime på land bestemmer vi oss for å vende nesene våre innover igjen. Fortsatt blikk-stille sjø og ikke mye som minner om forholdene som vi som regel ser utpå kysten.

Gode opplevelser skapes.

Fylle opp banken

Veien tilbake går gjennom samme rute som turen ut. Skjærgården i Flatanger er full av muligheter til å fylle opp opplevelsesbanken når det kommer til naturopplevelser. Og det finnes muligheter for alle. Enten om du aldri har vært i en kajakk før, eller om du drister deg til å kalle deg erfaren. En ting er i alle fall sikkert. Jeg skal ut til Flatanger på padletur flere ganger. For deg som har lyst til å prøve deg på kajakk. Et kjapt googlesøk på kajakk-kurs vil hjelpe deg godt på vei.

Strandhugg på Aspøya.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: