Altoppslukende lidenskap

På Vik finner Tove Mette Estensen (49) roen til å uttrykke seg gjennom malingen. Det som startet som en liten hobby, har nå blitt en altoppslukende lidenskap.

Ute suser en kald vind gjennom landskapet. Selv de mektige havørnene som hersker ute i havgapet i Flatanger, har måttet ta til takke med å holde vingene tett inntil kroppen og beina godt plantet på bakken. Til tross for at kalenderen viser slutten av februar, er snøen som har falt den siste måneden snart i ferd med å bli offer for mildvær og regn.

Elsker hjemplassen

Inne i studioet til Tove Mette Estensen på Vik er atmosfæren og stemningen en helt annen.

– Det mektige landskapet og de voldsomme skiftene i været er en stor inspirasjon til malingen min, forteller hun.

Produktiv

Rundt henne henger det malerier som vitner om en produktiv kunstner. Det er motiver som spenner seg fra portretter av elefanter til mektige kystlandskap fra Flatanger.

Hun ble født i Tromsø for 49 år siden. Etter kort tid bestemte foreldrene hennes seg for å vende nesene sørover, nærmere bestemt til Vik i Flatanger. Med unntak av et lite år med skolegang i Overhalla – og ett år i utlendighet i Namsos – har Vik vært fast holdested for den maleglade flatangringen.

Det mektige landskapet og de voldsomme skiftene i været er en stor inspirasjon til malingen min

– Det er Vik som er hjemmet mitt, og det er her jeg skal bo, sier hun og smiler godt.

Det har ikke skortet på ting å gjøre gjennom årene for fembarnsmoren. Da den yngste datteren forlot redet for å studere gikk en mangeårig hobby over til å bli en altoppslukende lidenskap.

– Det hele startet vel tilbake i 2003 etter at vi var en gjeng damer på Vik som deltok på et akvarell-kurs. Vi var en god gjeng som bestemte oss for å starte en liten maleklubb om du vil. Du kan si at jeg ble bitt av malingen da, sier Tove og drar på smilebåndet.

De maleglade damene møtes fortsatt for å male den dag i dag.

Kurs hos Norges beste

Tove fikk ikke helt taket på akvarell-teknikken til å begynne med. Hun gikk derfor over til å bruke akryl som det foretrukne verktøyet til å male med. Fra 2007 til 2014 gikk det i akryl-maling, men da Norges kanskje beste akvarell-maler kom flyttende til Vik tilbake i 2014. Og i tillegg hold kurs – så Tove det som et tegn.

– Jeg meldte meg fort på kursene til Morten Gjul, og det var noe som løsnet hos meg med tanke på det å bruke akvarell-maling. Da ble det plutselig veldig morsomt å holde på, sier Tove.

Kortreist inspirasjon

I dag går nesten hvert minutt av dagen med på å enten male eller tenke på maling og ulike motiver.

– Jeg elsker å male, og jeg bor på verdens beste plass for å holde på med akkurat det. I 2017 startet vi å bygge det lille huset vi sitter i nå og hvor jeg har studioet mitt. Det har vært veldig befriende å ha et eget sted hvor jeg kan trekke meg tilbake. Tidligere hadde jeg alt utstyret mitt inne i huset, og det kunne gå en kule varmt noen ganger, sier Tove og ler.

Studioet har hun også åpent i helgene når det lar seg gjøre, og om sommeren har hun åpent sammen med bruktbutikken på Vik og kafeen ved dagligvarebutikken.

– Vi som holder til her drar veksler hos hverandre. Vi vil vise at det er flere ting å både se og gjøre her på Vik. Vi har også en dag der eller to i løpet av sommeren der alle vi aktørene samles nede på kafeen for å vise fram det vi har, sier Tove.

Jeg føler meg veldig privilegert som kan holde på med dette og har folk om støtter meg og synes det jeg lager er fint

Setter pris på støtten

– Hvilke motiv er det som er mest populære?

– Det er nok motiver fra Flatanger. De går fort, men ellers har jeg også en del bestillinger der folk sender meg et bilde av enten en hytte eller noe annet som har en betydning for dem. Det er jo litt artig at folk ønsker at jeg skal lage et maleri for dem, mener Tove.

– Ellers er det litt som jeg sa tidligere. Det er perfekt å sitte her på Vik og kjenne på elementene. Skifte i vær. Fargene, følelsene, kysten og fjellene. Alt påvirker hvordan jeg maler, og det er noe av det beste med dette, fortsetter Tove.

Alt av penger som kommer inn når Tove selger malerier, går tilbake til innkjøp av utstyr og lignende.

– Jeg går i null, for å si det slik. Jeg føler meg veldig privilegert som kan holde på med dette og har folk om støtter meg og synes det jeg lager er fint. Jeg kan på en måte ikke be om mer, sier hun og smiler.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: