En eviglang forelskelse

At Flatanger er et eldorado for klatreinteresserte og trekker flere av verdens beste klatrere ut til havgapet – er en dårlig skjult hemmelighet. For Thilo Schröter og Tina Johnsen Hafsaas har Flatanger blitt til en eviglang forelskelse.

– Vi ble så glad i plassen at vi like så godt kjøpte oss et hus her i 2020 som vi kan bo i når vi er her. Resten av tiden leier vi det ut til andre klatrere, sier Tina og ler godt.

Det startet som en spøk da pandemien herjet over hele verden og reiseplanene for de to profesjonelle klatrerne ble skrinlagt på grunn av restriksjoner.

Lockdown

– Hele klatre-Norge var i Flatanger den sommeren. Det var ikke mulig å reise ut av landet, så da var det helt fullt på gården på Strøm. Da startet vi å spøke litt om å kjøpe oss et hus. Etter hvert gikk vi sammen fire stykker og kjøpte et hus ikke langt fra Hanshalleren, forteller Tina.

Foto: Klatrekåken
Foto: Klatrekåken

 

Hun og kjæresten Thilo er to av Norges beste klatrere, og reiser verden rundt for å henge etter fingrene i fjellveggen. Likevel mener de at Norge og Flatanger kan by på klatring i verdensklasse, og da pandemien slo til for fullt startet de med et filmprosjekt som skulle vise folk hvor fint og flott det faktisk er i Flatanger.

 

Foto: Marco Zanone
Foto: Marco Zanone

Inspirere andre

– Vi ønsker å inspirere og vise verden hvor fint Norge er, og at flere får oppleve Flatanger, også utenfor Hanshalleren. Det er ikke mange klatredestinasjoner hvor man kan både klatre tau og buldring i verdensklasse. Det er litt morsomt, fordi det siste halvåret har vi reist en del og vi møter folk på reisene våre, gjerne som ikke vet hvem vi er fra før, som sier at buldringen i Flatanger ser skikkelig bra ut, sier Tina.

Flatanger er et fantastisk område. Nå føles det som hjemme – Tina Johnsen Hafsaas

Filmturné

Under pandemien var de flere turer i Flatanger og resultatet ble til en web-serie og en fullengde-film – «Under your nose» – om klatremulighetene i Flatanger. I fjor høst turnerte de også langs hele Norge med filmen for å vise frem Flatanger.

Begge er sponset av klesmerket Arcteryx, og det var de som ytret et ønske om et filmprosjekt fra Norge. Så sagt, så gjort, og Tina og Thilo startet planleggingen av prosjekt Flatanger.

– Prosjektet er todelt. Vi har laget flere web-episoder som ble vist på friluftsmagasinet Fri Flyt som hjemmeside, og så har vi laget en full video som dykker litt dypere inn i materien. Filmen er blitt vist på litt filmfestivaler i vinter og vår, men har offisielt premiere 17. juli, sier hun.

Gratis video

– Da legges den ut gratis slik at alle kan se den. Det gleder vi oss veldig til. Det er artig at folk har sett det vi har laget. Vi har truffet folk som har sett web-serien, som snakker om hvor flott det er å bare kunne dra ut å klatre på steiner ingen har klatret på før, fortsetter Tina.

Se filmen her:

– Flatanger er et fantastisk område. Nå føles det som hjemme, vi får en ro i kroppen med en gang vi nærmer oss. Det er mye vær, men når sola skinner er det lite som kan sammenlignes. Klatringen er fantastisk, naturen er ubeskrivelig og det er fortsatt stort potensiale. Steinkvaliteten er av en annen verden, fortsetter Tina.

 

Klatremuligheter i Flatanger:

Sportsklatring

Hulen Hansehallaren på Strøm tilbyr sportsklatring i verdensklasse og huser blant annet en av verdens hardeste ruter, Silence 9c. I tillegg finnes det kvalitetsruter på alle nivåer. Glasøyfjellet har også etablert sportsklatring på bolt, hvor mange fremdeles er prosjekter, og potensialet for videre utvikling er stort.

Klatrefører: Nord-Trøndelag Selected Climbs, Climb Norway

Foto: Marco Zanone
Foto: Marco Zanone

Buldring

Flatanger har flere felt for buldring på Kongensfjellet, Glasøyfjellet, Vik og Kvaløyseter. Sommeren 2020 ble det etablert opp mot 60 buldre, alle loggført på det digitale klatrenettstedet 27crags.com, og potensialet for videre utvikling er fortsatt enormt, spesielt på 6-er og 7-er tallet. Annen fantastisk buldring i området er Hasvåg en time kjøretur unna, og i nabokommunen finnes buldreparadiset Vingsand 1,5 time unna.

Buldrefører: 27crags.com, buldreinfo.com

Foto: Marco Zanone
Foto: Marco Zanone

Lidenskap

Både Thilo go Tina lever av å klare, og naturlig nok var det mulighetene for god klatring som trakk dem til Flatanger i første omgang.

– Det er helheten her i Flatanger som virkelig er fantastisk. Du har klatring i verdensklasse, en natur somer utrolig flott. Jeg studerer også økologi og naturforvaltning, så for meg er det gull verdt å komme hit og komme så tett på naturen. En dag kan vi dra ut og fiske og du har flotte muligheter for å gå på tur. Både jeg og Thilo har vokst opp i Oslo der ting er litt mer hektisk. Da er det godt å komme hit og slappe ordentlig av, fortsetter Tina.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: