Bli med på åpning

Lørdag 5. august inviterer Utvorda og Sitter grendelag til offisiell åpning av utsiktshytta de har satt opp på dugnad – 274 meter over havet.

Med inngangen til Namsenfjorden som nærmeste nabo og panoramautsikt til solnedgangen i de sene sommertimer, er den nye utkikkshytta på toppen av Utvordfjellet et perfekt sted å senke skuldrene og virkelig slappe av.

Et aktivt grendalag har mye å si for et lite lokalsamfunn. På Utvorda helt nord i Flatanger gjør grendalaget det de kan for å skape positivitet og aktivitet.

Panoramautsikt

Med inngangen til Namsenfjorden som nærmeste nabo og panoramautsikt til solnedgangen i de sene sommertimer, er Utvorda en naturskjønn perle i den nordre delen av Flatanger. Til tross for en litt grisgrendt beliggenhet er det likevel mye aktivitet å spore i den lille bygda. Mye av det kan Utvorda og Sitter Grendelag ta æren for. Det er et aktivt grendelag som jobber for å både engasjere folk og samtidig skape samhold i bygda.

– Du kan godt si at vi jobber for å skape bolyst og gi livsglede i ei lita bygd, i en utkants-kommune, har leder for grendalaget, Beate Ramberg Myhren, tidligere uttalt til Flatanger.no.

På toppen av Utvordfjellet, med flott utsikt over Folla, står det nå ferdig en flott utsiktshytte til glede for både lokalbefolkningen og tilreisende.

– Vi har realisert en drøm vi har gått med lenge.

Tilrettelagt

Hytta skal tilrettelegges spesielt for småbarnsfamilier og bygges slik at det skal være mulig å overnatte.

Grendalaget ønsker å få med seg alle på åpningsdagen, uansett alder og helseutfordringer.  For å få til dette har de leid helikoptertransport for dem som ønsker det.

Det blir servering av både boller, saft og kaffe på toppen. Det blir også felles turmarsj opp til hytta.

Historisk

På vei opp til utsiktshytta kan du gå gjennom et historisk landskap. Sporene fra krigen er fortsatt synlige på Uvorda, der tyskerne bygde sin største festning langs Namdalskysetn. Under krigen var det på det meste like mange mennesker på «Festung Utvorda» som det i dag bor i hele Flatanger kommune.

I frykt for at de allierte nok en gang skulle gå i land i Namsos i et forsøk på å dele Norge på midten, satte tyskerne i gang prosjektet med å bygge Utvorda kystfort. En festning med utsikt over Folla som skulle forsvare Namdalskysten mot eventuelle angrep. «Festung Utvorda» hadde ti store kanoner, kampvognkanoner, granatkastere, luftvern- og maskingeværstillinger, flammekastere, lyskastere og radar. Hele fjellet er gjennomboret av vannrette gruveganger og tunneler til ammunisjonslagre og løpegraver som danner et voldsomt nettverk under bakken.

Vi jobber for å skape bolyst og gi livsglede i ei lita bygd, i en utkants-kommune

Tilbyr guiding

Det tok tyskerne fire år å bygge alt, og det meste ble gjort med håndmakt. Det ble oppført 14 betongbunkere med kommandobunkeren som den største for å betjene anlegget. Til sammen var det 100 installasjoner på Utvorda festning da krigen var slutt i 1945. Festninga ble aldri tatt ordentlig i bruk under krigen.

Stedet ble sett på som strategisk viktig, og Utvorda var det største av tyskernes kystfort på Namdalskysten. I dag er anlegget åpent for alle som ønsker å ta et dypdykk ned i krigshistorien på stedet, og det er merket løype fra parkeringsplassen på Utvorda og helt ut til festningen.

Det er Flatanger kommune som har ansvaret for anlegget, men de har leid inn grendalaget for å foreta både rydding og guiding.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: