Brenner for hjembygda

Alf Magne Hanssen og Are Krogstad har et brennende engasjement for hjembygda Vik. Nesten uansett hva som skjer i den lille bygda, har de to en finger med i spillet. I 2008 kjøpte de det gamle fiskemottaket på brygga og har siden den gang bygd det opp til et populært reisemål for fisketurister verden over – Vik Brygge.

– Neste år er alt stort sett fullbooket. Det er kanskje noe ledig i midten av juli. Ellers er det fullt fra april til oktober, sier Alf Magne Hanssen og drar godt på smilebåndet.

Koronastengt

Siden 2008 har Hanssen og kompanjongen Are Krogstad tilbudt overnatting og muligheter for fiske på brygga som tidligere huset fiskemottaket på Vik. Etter en svært amputert sesong på grunn av pandemien som herjer over hele verden, har optimismen begynt å bre om seg i den lille bygda Vik.

Knutepunkt

– Brygga her på Vik har jo vært knutepunktet i bygda så lenge jeg kan huske og enda lengre bakover i tid enn det. Det fantes jo ikke veier hit før, og da måtte folk og varer komme sjøveien. I 2005 var vi fem stykker som kjøpte de gamle restene etter fiskemottaket. Vi gjorde ikke noe med det før i 2008 da jeg og Are kjøpte ut de andre. Vi tenkte at det var nå eller aldri. Skulle vi få gjort noe ut av planene og tankene vi hadde for den gamle brygga, så måtte det skje da. Vi satset og bare lot det stå til, forteller Hanssen.

Vi så mulighetene som lå der, og tok sats.

Vi sitter i andre etasje på hovedbygget. Her arrangeres det pubaften titt og ofte for de som bor i bygda og for gjestene på brygga. Året etter at de to lokalpatriotene tok sats, hadde de tre leiligheter ferdig oppusset som de leide ut til fiskeglade turister. Etter det har de jobbet jevnt og trutt for å renovere anlegget. I dag har de i alt syv leiligheter med plass til 44 gjester. Det meste har de gjort helt selv.

– De siste to leilighetene hadde vi ferdig i mars i fjor. Til sammen har vi nok investert rundt 15 millioner kroner i dette anlegget i tillegg til seks leiligheter vi har fått bygd rett over veien her. Vi har lyst til at det skje noe her i bygda. Vi har lyst til å få noe til og at det skal være et levende samfunn på Vik. Det synes vi at vi har fått til. Vi så potensiale til å få noe til med den gamle brygga, forteller de.

De fortsetter med å fortelle om alle mulighetene som finnes på Vik. Selv om det for det meste er de gode forholdene for fiske som bringer turister til Vik Brygge, er områdene rundt fulle av muligheter til både klatring, turer i fjellet og andre aktiviteter.

Boplikt

Da de bygde opp de seks leilighetene i Vik Panorama var de klare på at det ikke skulle bli flere feriehus ut av prosjektet.

– Her var vi klare fra starten at det skulle være boplikt. Det var ingen som fikk kjøpe seg leilighet for å ha som feriebolig. Vi kunne sikkert tjent mer penger på å tillate folk å kjøpe dem som feriebolig, men vi ønsker som sagt å skape et levende lokalsamfunn her på Vik, forteller Hanssen.

Vik Panorama er i alt seks leiligheter fordelt på tre bygg.

Tyske fisketurister

Hovedtyngden av gjester som kommer til Vik brygge er fra Tyskland, og Hansen og Krogstad har også et samarbeid med en tysk turoperatør som booker stort sett alt for dem.

– Det er veldig greit for oss å ha en aktør som hjelper oss med alt som har med booking å gjøre. Vi jobber begge ved siden av dette prosjektet, så det sier seg litt selv at tiden ikke strekker til hvis vi skulle håndtert booking og slikt selv. Alt som kommer inn av penger fra Vik brygge går tilbake til drift av brygga. Det er ingen av oss som tar ut lønn eller noe slikt. Om sommeren har vi en tysker ansatt som hjelper gjestene med det meste. Vi har også fokus på at det skal være tilnærmet hotellstandard på rommene. Derfor ordner vi vasking av rommene selv. Vi vil ikke at gjestene skal vaske før de drar. I sommer da mesteparten av inntektene forsvant på grunn av at Norge stengte grensene, ble det en del vasking på oss for å spare inn kostnadene, sier Hanssen og Krogstad lattermildt.

Brygga her på Vik har jo vært knutepunktet i bygda så lenge jeg kan huske

Selv om de utenlandske gjestene ikke kom, hadde Vik brygge en del besøkende fra Norge sommeren som var.

– Vi fikk noen besøkende da restriksjonene lettet litt, men likevel er det en del inntekter som ikke har kommet inn, og det gikk jo på kreditten løs. Heldigvis har vi en bank som har vært veldig behjelpelig, forteller Hanssen.

Nå håper de at neste år bringer med seg anda flere turister, og at de bestillingene som er gjort ikke faller bort.

 

 

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: