– Enn at vi får lov til å bo her

Ordene kommer fra Bjørn Arve Kløvvik mens han ser ut mot havet på Eian. Sammen med samboer Anita Elseberg kom han flyttende til Flatanger fra Bærum i desember 2020 for å bo og drive Eian Fjordsenter.

Sommeren er på hell og de siste gjestene har akkurat pakket sakene sine og vendt nesene hjemover. Samboerparet kan se tilbake på en flott sommer med godt besøk, til tross for et nokså labert trøndersk sommervær.

Barndoms paradis

– Gjestene har kommet og kost seg selv om været har vært dårlig. Det er nok av ting å holde på med her i Flatanger bare du er obs på hva du har på deg av klær, sier Bjørn Arve med et smil om munnen.

Da søskenbarnet til moren min ringte meg tilbake i 2007 og spurte om jeg ville kjøpe anlegget, svarte jeg ja på flekken.

Han kommer opprinnelig fra Namsos, men har bodd i Oslo en mannsalder. I barndommen har han mange gode sommerminner fra akkurat Eian og gården som sto her da. Mang en sommerkveld har blitt tilbrakt med å duppe tærne i vannet fra brygga. Det var nemlig besteforeldrene til Bjørn Arve som drev gård på Eian i sin tid. Etter det har gården holdt seg i familien og blitt gjort om til overnattingssted for fiskeglade turister. Søskenbarnet til Bjørn Arves mor, Oskar Eian, bygde om det gamle fjøset på gården til gjestehus og startet med å ta imot feriegjester allerede da veien med ny bru til Løvøy kirke ble åpnet tidlig på 1990-tallet.

 

 

– Jeg har lenge tenkt; enn om jeg kan få eie dette og bo her en gang. Så da søskenbarnet til moren min ringte meg tilbake i 2007 og spurte om jeg ville kjøpe anlegget, svarte jeg ja på flekken. Jeg spurte ikke samboeren min engang, sier Bjørn Arve og ler.

Realisere drømmen

I flere år fikk de andre til å drive anlegget for seg mens de bodde i Oslo, men da tiden for å pensjonere seg begynte å melde sin ankomst, kom også tankene om å pakke sammen hus og heim, og flytte nordover til Bjørn Arves barndoms paradis.

– Vi var enige begge to om at dette var noe vi begge ville. Og vi har ikke angret ett eneste sekund.

 

Etter at samboerparet tok over eiendommen, som totalt er på 550 mål, har de sakte, men sikkert lagt planer for utvidelse, oppussing og også etableringen av rorbuprosjekt helt nede i vannkanten. Et prosjekt som legges ut for salg i disse dager.

Flott sted å bo

– Det fine med å bo her og drive fjordsenteret, er at vi kan realisere drømmen etter å ha gått av med pensjon. Det betyr at vi ikke er så presset på økonomi. Turistsesongen er ikke så lang, og med fire enheter i gjestehuset samt ei utleiehytte, er det ikke så mye å leve av, innrømmer Bjørn Arve og legger til.

– En ting er jo det økonomiske aspektet med rorbuprosjektet, men det går like mye på at vi ønsker at flere skal få tilgang til alt det fantastiske Flatanger har å by på. Dette er rett og slett et helt fantastisk sted. Både naturen og folkene som bor her. Etter at vi kom flyttende hit har vi blitt tatt utrolig godt imot. Folk er hjelpsomme, og det har vært veldig lett for oss å komme i kontakt med folk. Naboene stiller opp og vi kunne ikke bedt om en bedre mottakelse.

 

Brygge: I tilknytning til fjordsenteret har Bjørn Arve en brygge som inneholder både bar, biljard, dart og andre spill som feriegjestene kan benytte seg av.

Både Bjørn Arve og samboeren Anita håper de kan leve det gode liv i Flatanger, med både fiske, dykking, dyrking av poteter og grønnsaker – i tillegg til å serve gjestene som stadig vender tilbake.

Mye aktiviteter

– Vi har mange stamgjester, flest tyskere, noen nederlendere – og under koronatida; stadig flere nordmenn, sier Bjørn Arve som selv er en ivrig dykker.

– Vi er en kompisgjeng som har kommet hit til Flatanger for å dykke hvert eneste år i over 40 år. Det må nesten være en slags rekord, sier han og smiler.

Framsnakk hverandre

De siste årene har Flatanger opplevd en vekst i både innbyggere, men også aktivitet i næringslivet.

– Det skjer mye spennende i kommunen nå, og det er mye positivitet i lokalsamfunnet. Vi er veldig opptatt av å framsnakke andre aktører i nærområdet. Så vi anbefaler ofte gjestene våre til å ta i bruk aktører som tilbyr opplevelser og lignende. Flatanger er også et flott sted å slå seg ned. Nå ser vi at flere yngre folk kommer flyttende hjem og mange har etablert seg med familie her. Flatanger er et veldig spennende sted akkurat nå, mener Bjørn Arve.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: