– Flatanger har så mye å by på

Kompisene Morten Hammer Stamnes og Magnus Staven ønsker å la andre få ta del i den gleden de finner i å utforske naturen i Flatanger. Resultatet ble etableringen av Flatanger Adventure.

Du ser tydelig at vannet gjennom flere millioner av år har jobbet hardt for å trenge seg gjennom fjellet. I Flatanger finnes det flere huler og grotter som er formet av vannets ferd, og som også har huset folk langt tilbake i tid.

– Det er det som er så spennende med disse hulene. Plutselig kan du finne en spydspiss eller noe annet. Det handler bare om å lete godt nok, sier Magnus Staven og ser nøye ned på bakken foran seg.

Han står inne i en smal og trang hule like ved Nordstraumen, kun ti minutters gange fra veien.

 

Kom hjem

For åtte måneder siden tok han samboeren sin med seg fra Trondheim og flyttet hjem til Flatanger. Hun fikk jobb hos Aqua Kompetanse, mens Magnus selv jobber offshore.

– Jeg har lenge tenkt på å flytte hjem, det handlet bare om finne rett tidspunkt. I fjor høst klaffet det. Da Turid fikk jobb kastet vi oss rundt og flyttet. Det har vi ikke angret på i det hele tatt. Her har du en helt annen frihet enn i byen. Her kan du sitte ved kjøkkenbordet og se ut over fjorden, i stedet for å sitte og se på naboblokka, sier Magnus.

Det er dette vi elsker å gjøre

 

Kompisen Morten nikker samtykkende. Også han pakket sakene sine og flyttet hjem til Flatanger fra Trondheim. For to år siden fikk han nok av storbylivet, og nå kan han dyrke friluftsinteressene sine i storslått natur.

– Jeg jobbet også tidligere offshore, men fikk meg jobb hos Salmar da jeg kom flyttende hjem. Jeg har inntrykk av at folk er litt skeptiske og redde for å flytte ut i distriktet, noe jeg mener er helt feil. Her i Flatanger har vi gode jobbmuligheter i bedrifter som har høy faglig kompetanse innenfor flere felt. Kanskje spesielt innenfor havbruk.

For noen år siden gikk de to kompisene sammen med en tredje kompis og flatangring, Simon Wiborg, og startet Flatanger Adventure. Målet er å få flest mulig til å se og oppleve alt det flotte Flatanger har å by på.

– Slik som denne hulen, sier Magnus.

 

Gode naturopplevelser

Opplevelsesbedriften er noe de driver på fritiden og de har heller ingen mål om å gjøre seg rike av det.

– Det hele handler om å få lov til å vise fram hjemplassen vår. Vi er ikke opptatte av å tjene så mye penger på det. Penger betyr veldig lite når det kommer til det å gi folk gode naturopplevelser, mener de to friluftsentusiastene.

Nylig tok de over alt av utstyr til Vik kajakk, og allerede siste helgen i juni arrangerte de kajakkurs med innleid instruktør.

Flatanger har så mye å by på. Det handler bare om at vi som bor her er flinke til å vise det fram og gjøre folk oppmerksomme på det

 

– Vi leier ut utstyr slik at de som ønsker å komme så tett inn på naturen i Flatanger som det er mulig å gjøre, kan få muligheten til det. Vi har et krav om at de som låner utstyr har våtkort eller tilsvarende erfaring. Det har med sikkerheten å gjøre, forklarer de.

Huleturen i Nordstraumen er en del av flere enkle og familievennlige turer opplevelsesbedriften ønsker å tilby folk. Jo lengre inn i hulen du kommer, jo med og mer begynner du å lure og tenke å om det kunne ha bodd folk her for tusener av år siden. Fantasien løper løpsk, og en stund er blikket rettet mer ned mot bakken på leting etter minner fra en svunnen tid, enn vendt framover.

– Flatanger har mye å by på. Det handler bare om at vi som bor her er flinke til å vise det fram og gjøre folk oppmerksomme på det.  Da vi vokste opp var det stort sett ingen som kom flyttende hjem etter å a tatt utdanning. Slik er det ikke i dag. Nå er det mange ungdommer som ikke reiser ut i det hele tatt. De har gode jobber innenfor havbruk, og trives så godt her at de ikke ønsker å flytte på seg, sier Magnus.

Innerst i hulen er det så trangt at du må stå på huk. Bergveggen er helt glattslipt av vannet og det er en helt unik og trolsk stemning over det hele.

–Det er dette vi elsker å gjøre. Komme oss ut på tur og utforske. I Flatanger er det uendelige muligheter for akkurat det.

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: