Innovasjon i førersetet

Da gründerne i Submerged fra Fosen skulle finne noen til å teste ut sitt nye system for telling av lakselus, var det naturlig å se mot Flatanger.

– Miljøet i Flatanger er veldig framoverlent og åpent for nye ideer, og da vi skulle finne noen til å teste produktet vårt, var Bjørøya og resten av fagmiljøet i Flatanger veldig positive, forteller Lars Martin Sandvik Aas i Submerged AS.

Daglige rapporter

Aas, og resten av Submerged AS holder til på Rissa i Fosen. De har utviklet et «alt i ett» sensorsystem for lakseoppdrett – Rolleye.

– Kort fortalt så leverer Rolleye daglige rapporter med full oversikt over lakselus og biomasse til fisken i merden. Med målinger basert på tusener av målte fisk hver uke har oppdretteren datagrunnlaget til å fatte bedre beslutninger for økonomien og fiskehelsa, forklarer Aas.

Sterkt fagmiljø

Rolleye er basert på patentsøkt teknologi for kontrastmekanismer i lakselus, stereofotogrammetri, og et design som gjør at hele fisken kan måles fra alle vinkler.

Samarbeidet mellom Submerged og havbruksnæringa i Flatanger har holdt på ett års tid nå, og resultatene har vært jevnt over gode.

– Vi er veldig fornøyde med samarbeidet. I Flatanger er det et meget sterkt fagmiljø når det kommer til oppdrett. Bjørøya var raskt ute og ville samarbeide med oss, og de er veldig interesserte i å hjelpe oss med å videreutvikle systemet vårt. Vi er inne i testfasen ennå, men vi har jo et håp om at dette kan utvikles til noe som kan tas i bruk i næringa, sier Aas.

Det er hard konkurranse i havbruksnæringen når det kommer til utvikling av automatisk lustelling og måling av biomasse, men Eskil Bendiksen i Bjørøya AS har trua på samarbeidspartneren Submerged.

Vi er veldig fornøyde med samarbeidet – Lars Martin Sandvik Aas

Tøff nisje

– De er nå i gang med et prosjekt sammen med Aqua Kompetanse her i Flatanger. De skal dokumentere resultatene fra systemet deres opp mot retningslinjene til Mattilsynet. Der sammenligner de manuelle tellinger med resultatene som systemet deres får. Det er mye som skjer i bransjen når det kommer til akkurat dette, og det er bare å henge seg på om man skal henge med. Jeg tror systemet som Submerged har her, absolutt har livets rett, sier Bendiksen.

Han synes samtidig at det er bra at Bjørøya kan være med å støtte opp om et system utviklet lokalt i Trøndelag.

– I en slik nisje har de store aktørene en helt klar fordel, så vi i Bjørøya synes det er artig å samarbeide med en bedrift som er såpass lokal som disse guttene er. De tør å satse. Da de kom hit til Flatanger var de to stykker, nå har de ansatt flere og kjører på. Det er spennende tider framover, sier Bendiksen.

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: