La det spire og gro

På Stamnes finner du Flatangers eneste gartneri. Det som en gang startet som en hobby ved siden av gårdsbruket, skulle vise seg å bli en lidenskap for både Kjell Gunnar og Grete Lein.

Ute kvitrer småfuglene om kapp med hverandre. En kjølig bris blåser lett over landskapet mens lyden av humlene danner et lydteppe som vitner om at sommeren for alvor er kommet over oss. For 16 år siden så gartneriet på Stamnes dagens lys, og i dag er det et fast stoppested for mange flatangringer – både fastboende og hyttefolk – når de skal pynte opp i både hus og hage.

Lidenskap

Gartneriet ble egentlig startet for å gi datteren til Kjell Gunnar og Grete – Sila – en arbeidsplass etter at hun var ferdig med å utdanne seg som drivhusgartner. Det endte opp med at Sila tok over gården og gartneriet vokste til å bli en lidenskap for både Grete og Kjell Gunnar.

– Det er jo en veldig koselig hobby. Det er ikke noe stress og du senker skuldrene. I tillegg får du treffe mange trivelige folk som kommer innom, sier Grete.

Pensjonist

Kjell Gunnar jobbet på gården fram til han pensjonerte seg for en liten stund siden, mens Grete jobber på pleie- og omsorgstunet på Lauvsnes.

– Jeg er noen prosent ufør, så jeg jobber ikke 100 prosent på pleie- og omsorgstunet. Dette med gartneriet er kun noe vi gjør fordi vi trives med det og synes det er gøy. Det er ikke noe vi tjener voldsomme summer på. Vi går i null, for å si det slik, sier Grete.

Selv om det er et lite bygdegartneri, er det ikke noe å si på utvalget av blomster og planter. Noe dyrker de selv, noe får de i avleggere og noe må de bestille fra andre leverandører. En gang i uke i sommersesongen kjører de til Sjøåsen for å plukke opp blomster. Gartneriet åpner i mai og stenger i slutten av juli.

Du ringer – vi bringer

– Vi holder åpent på tidspunkt som gjør at vi klarer å drive med det og fortsatt trives. Vi har likevel praktisert at det er mulig å ringe oss og spørre om det er mulig å komme innom utenom åpnings tiden, innrømmer Grete.

Sommer er tid for kos – og Grete og Kjell Gunnar merker en klar tendens til at folk er opptatt av å ha det fint og koselig både inne og ute om sommeren.

– I tillegg til at folk kommer hit for å kjøpe blomster og annet utstyr, så er det et sosialt aspekt rundt det hele. Vi har ordnet med en liten kaffekrok hvor besøkende kan sette seg for å slappe litt av. Her har det hendt flere ganger at folk har blitt sittende og bare prate skit lenge etter at de var ferdig med å handle, sier Grete og drar på smilebåndet.

Bolyst

Å ha et gartneri i lokalsamfunnet er en klar faktor som spiller positivt inn når det kommer til bolyst og blilys – noe ekteparet Lein er skjønt enige i.

– Folk som bor her og folk som har hytte her i Flatanger slipper jo å reise inn til byen for å handle blomster.  Vi føler at folk er veldig flinke til å bruke oss og vi får mange tilbakemeldinger om at folk er glade at vi finnes. Det å ha tjenster som ety gartneri i bygda gjør at vi som bor her ikke føler at alt blir tatt fra oss og sentralisert, Hyttefolk er også  like flinke som fastboende til å komme innom for å handle. Det betyr mye for oss, sier de og ser på hverandre inne i drivhuset.

Luking

Grete er i gang med å luke litt ugress fra flere av plantene som omkranser drivhuset. Kjell Gunnar tar tak i en slange og gjør klart til en liten vannerunde.

– Det har vært godt besøk her til nå i sommer. Her om dagen var det rundt 20 innom i løpet av åpningstiden – noe vi synes er veldig bra. Det går litt i rykk og napp, men været har klart noe å si, sier Grete.

Siden driften av gartneriet skal være lystbetont, kan ikke det blomsterglade ekteparet si så mye om hvordan framtiden ser ut.

– Vi kan vel si så mye som at om folk fortsetter å bruke oss, så skal vi fortsette å drive gartneriet, sier de med to store smil om munnen.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: