Lite bakeri med stor sjel

Lukten av nystekte brød kan kjennes på lang vei. I Leirvika ønsker Marthe Sundal og ektemannen Per Olav Børresen å skape liv i bygda.

Ekteparet bor egentlig i Levanger, men har sitt ferieparadis i Leirvika på Utvorda. Gårdstunet tok de over i 2011 fra Per Olav sine foreldre.

– De hadde det også som feriebolig, men før dem igjen var det familien til Per Olav som hadde gården og bodde her fast, forteller Marte.

Det er viktig at dette med bakingen blir en positiv og lystbetont greie.

 

Etter at de tok over feriestedet har de blant annet revet et lite uthus som sto der og bygd et anneks hvor besøkende venner og familie kan sove. I tillegg har de satt opp et bygg hvor Marte kan dyrke sin store lidenskap – baking.

Bitt av basillen

– Per Olav er veldig glad i å snekkere og pusse på båten, men jeg savnet noe å holde på med når vi er på hytta. Etter å ha besøkt et vennepar på deres feriested tipset kvinnen i huset meg om at jeg kunne begynne å bake. Så sagt, så gjort. Jeg meldte meg på bakekurs hos Morten Schakenda i Lom, og ble ganske enkelt bitt av basillen. Interessen for baking har bare vokst siden da. For tre år siden startet vi å bygge bakeriet, hvor jeg kjøkken i første etasje og så har vi et festlokale/kafé i andre etasje hvor folk kan sitte og spise kaker og annen bakst, forklarer Marthe.

I to år har hun bakt brød til lokalbefolkningen og hyttefolk i Flatanger. Til daglig jobber Marthe i bank, og Per Olav jobber med eiendom. De er på Utvorda så ofte de kan, og ønsker å bidra til liv og aktivitet i bygda.

– Jeg har valgt å gjør det slik at jeg skriver på Facebook når jeg har åpent bakeri. Jeg har ikke satt noe faste åpningstider. Vi er jo på hytta for å slappe av, og derfor føler jeg at det er viktig at dette med bakingen blir en positiv og lystbetont greie, sier hun.

Landet er sakte men sikkert i ferd med å bevege seg mot normalen når vi besøker Leirvika. Marthe loddet stemningen på Facebook tidligere i uka om noen kunne tenke seg ferske brød, fredagen i forbindelse med Kristi Himmelfartsdag.

– Denne fredagen har jeg bakt godt over 100 brød. Responsen har vært enorm. Folk har vært veldig ivrige på å bestille, og det er jo utrolig morsomt, sier Marthe og smiler mens hun legger en ny runde med brød inn i steinovnen de har importert fra Italia.

Festival

Foruten bakeriet og kafeen har ekteparet arrangert pizzakvelder, quizkvelder og andre små åpne og lukkede arrangementer.

– Vi er veldig sosiale og liker å omgås folk. Samtidig mener vi det er viktig at det er litt liv og aktivitet i bygda. Ikke bare for oss hyttefolk, men også for de som bor her.

 

I fjor sommer arrangerte de også sommerfest på gårdstunet med Anders Jektvik som det store trekkplasteret.

– Det gikk veldig bra. 350 publikummere og god stemning, til tross for elendig vær. Vi skulle egentlig arrangere sommerfest i sommer også med Trang Fødsel, men korona førte til utsettelse. Festivalen er ikke avlyst, men utsatt til 2021, sier Marthe.

Publikumsfavoritten, frukt- og nøttebrød, er på vei ut av ovnen mens sola titter inn gjennom kjøkkenvinduet.

– Jeg synes det er utrolig artig å holde på med dette, og når jeg får den responsen jeg får, blir det enda mer morsomt. Det er fint å kunne gi noe tilbake til lokalbefolkningen.

På spørsmål om hva hemmeligheten til å få et godt og luftig brød er, kommer svaret nokså kontant.

– Tålmodighet. Bruk god tid i heveprosessen, sier Marthe og drar godt på smilebåndet.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: