Få kommuner på sammenlignbar størrelse kan skilte med en helt egen lokalavis. For å få det til, må det en stor dose pågangsmot og en enda større dose lokalpatriotisme til. I år feirer Flatangernytt hele 10 år.

I 2009 flyttet Ove Magne Ribsskog og kona Hilde Tyldum Stordahl tilbake til Flatanger etter flere år i «utlendighet». De så raskt et behov for en egen nettavis som kunne fortelle om alt som skjedde i hjemkommunen. 27. januar for nøyaktig ti år siden, så Flatangers egen lokalavis dagens lys.

– De litt større avisene var kanskje ikke så flinke til å dekke alt det som skjedde i Flatanger. Jeg har jo jobbet mange år som journalist, og tenkte en egen nettavis var på sin plass. Flatanger er en spennende og interessant kommune hvor det skjer mye. I alle fall nå, sier Ove Magne.

Ove Magne og datteren Hanne sørger for at abonnentene til Flatangernytt kan se alle kampene til Flatanger i 5. divisjon direkte. Foto: Mats Ivar Sandmo/Namdalsavisa

Det startet i det små. Nettavisen Flatangernytt ble startet, og Ove Magne jobbet i halv stilling som kommunikasjonsrådgiver hos Nord-Trøndelag Bondelag ved siden av satsingen på den nye lokalavisen.

Gratisavis

– Vi hadde jo ikke noe budsjett å snakke om i starten. Det var en gratisavis, og den gangen var ikke folk vante til å betale for innholdet de leser på nettaviser – slik de er i dag. Vi fikk litt midler fra kommunen og hadde noen annonsører som fikk det til å gå sånn noenlunde rundt. Når du tenker på alle timene jeg har lagt ned – og legger ned fortsatt – i flatangernytt, så er det ikke noe overskuddsprosjekt, sier Ove Magne og ler.

Foto: Helge Staven

Hva er det da som driver noen til å legge ned et utall antall timer slik at folk i Flatanger – og landet for øvrig – kan lese seg opp på alt som skjer i den lille kystkommunen?

– Jeg er jo glad i hjemplassen min da. Det er en kommune med mye interessante folk og mye som skjer. Vi var spente i starten på om vi kom til å ha nok å skrive om. Om vi kom til å klare å fylle nettavisen med nok innhold til at den ville bli interessant. Det skulle vise seg at det var mer enn nok å skrive om, og nå har jo folk fått Flatangernytt godt inn under huden, og vi får inn tips hele tiden. Nå oppdaterer vi avisen med flere saker om dagen på det meste, forteller Ove Magne.

Det var til og med en som satt i en båt på kysten av Afrika og fulgte med da Flatanger spilte kamp.

Sammen med Hilde har Ove Magne drevet Flatangernytt gjennom tykt og tynt siden 2012, og han har hatt ulike jobber ved siden av for å få det til å gå rundt rent økonomisk på hjemmebane. For noen år siden kom de til et veiskille. Skulle avisa fortsatt ha livets rett, måtte det tas grep for å sikre et økonomisk fundament for videre drift.

Nytt navn og friske penger

Arve Løberg, tidligere sjefredaktør i Trønder-Avisa, har vært arkitekten bak reetableringen.

– Han kom inn som leder av Bolystprosjektet i Flatanger, og han sydde sammen et opplegg som gjorde det mulig å satse for fullt, sier Ribsskog.

Flere av de større bedriftene og næringsaktørene i kommunen gikk på tampen av 2020 inn med kapital i eierselskapet, som endret navn til Flatanger Media AS. Bjørøya Holdning, Gunnar Severeide, Aqua Kompetanse, Spar Flatanger, Kommunikasjonshuset Trio Media og Lindseth Reklame la inn om lag 400.000 kroner i selskapet for å forsterke satsingen på en digital lokalavis for Flatanger.

Vi har faktisk mer enn full husstandsdekning i kommunen, noe som må sies å være veldig bra.

– Vi har jo i likhet med mange andre aviser sett at det er svært vanskelig å overleve på annonseinntekter alene. Derfor bestemte vi oss for å gå over til en abonnementsløsning. Målet er å kvalifisere for pressestøtte fra, sier Ribsskog.

Patriotisme

At Flatangernytt er en avis flatangringer – både utreiste og hjemmeboende – har trykket til sitt bryst, er det liten tvil om. Et godt eksempel på det kom til syne da Ove Magne bestemte seg for å satse på live strømming av herrelaget til Flatanger IL sine kamper i fotball.

– Jeg var med på stort sett alle kampene til Flatanger, og det var opp til 300 personer som satt og så på hver gang. Det var til og med en som satt i en båt på kysten av Afrika og fulgte med da Flatanger spilte kamp. Det synes jeg er veldig morsomt. Det var mye arbeid, men jeg føler jeg får mye igjen for det. Flatanger fortjener en avis som speiler samfunnet ¬ både på godt og vondt, sier han.

Kravet for å kvalifisere for pressestøtte er 700 abonnenter i snitt gjennom ett helt år. Per nå har Flatanger rundt 750. Hvis alt går etter Ove Magnes plan, vil Flatanger sikre seg pressestøtte – og økonomisk grunnlag for sunn og god drift – i 2023.

– Overgangen til å ta betalt for innholdet i avisa har gått veldig bra. Over all forventning egentlig. Vi har faktisk mer enn full husstandsdekning i kommunen, noe som må sies å være veldig bra. Hilde ble formelt ansatt i Flatanger Media da vi la om, men nå har hun fått seg annen jobb i kommunen. Så nå er jeg den eneste ansatte i avisa. Jeg har stor tro på framtida. Flatanger – med alt som skjer her – fortjener en god nettavis, sier Ove Magne.