Lokalt forankret arkitektur

– Vi tegner alt fra uthus til kulturhus. Det er litt flåsete sagt, men stemmer på sett og vis, sier en lattermild Mikael Løfsnæs Haagensen.

Sammen med Carl Danielsen driver Løfsnes Haagensen HD plan & arkitektur. Fra hovedkontoret i Havbruksparken i Flatanger driver de med arkitekturprosjektering og arealplanlegging med varierte oppdrag for næringsliv, private og for det offentlige i hele Norge. De hjelper dem med å gjøre tanker og ideer om til konkrete og realistiske byggeprosjekt.

– HD plan & arkitektur AS ble stiftet tilbake i oktober 2015, men da gikk det under navnet MLH AS og Løfsnæs Haagensen var den eneste ansatte.

Vokste raskt

– Jeg jobbet tidligere hos arkitektkontoret JonArk i Namsos og jeg var også innen havbruksnæringen før jeg begynte å tenke på hva det egentlig var jeg ønsket å holde på med. Jeg startet da for meg selv og hadde vel egentlig kun som mål å klare å kose meg med små prosjekter og samtidig kunne leve av det, forteller han.

Jeg er veldig glad for at de ga meg sjansen og muligheten til å jobbe – Muntazer Mozayek

Det skulle derimot ikke ta veldig lang tid før både oppdragsmengden ble større, og et partnerskap med Danielsen ble en realitet.

– I 2017 solgte jeg halvparten av aksjene i firmaet til Carl, og vi endret navn til HD plan & arkitektur. Carl har tidligere jobbet som arealplanlegger i eget firma og i kommuner, og vi fikk en del forespørsler rundt arealplaner. Det er det fortsatt en del av i dag også, forteller de to forretningspartnerne.

Siden 2017 har de økt med en ansatt per år, og i dag teller de til sammen fem ansatte fordelt ett kontor i Flatanger og ett i Namsos.

Utplassering ble til fast jobb

På kontoret i Flatanger sitter Muntazer Mozayek. Han kom til Flatanger for fem år siden som flyktning. Han er opprinnelig fra Syria, og jobber nå som teknisk tegner for HD plan & arkitektur.

– Jeg er veldig fornøyd med å jobbe her. Det hele startet tilbake i 2016. Da fikk jeg utplassering for å lære språket, forteller Mozayek.

– Han har lært seg norsk i rekordfart. Det er veldig imponerende, skyter Løfsnes Haagensen inn.

– Etter fem-seks måneder med språktrening fikk jeg praksisplass her en dag i uka. Det ble etter hvert to dager og i 2018 ble jeg ansatt i en 80 prosent stilling, forklarer han.

I hjemlandet jobbet han flere år som arkitektassistent før han ble tvunget å flykte fra landet.

– Vi hadde kontor i Syria, men på grunn av krigen var det ingen som ville bygge noe. Vi hadde ingen oppdrag til slutt, legger han til.

Vi er kanskje ikke så flinke til å promotere oss selv. Vi har en hånd med i ganske mye om dagen – Mikael Løfsnæs Haagensen

Han kikker ivrig ned på skjermen. Akkurat nå er han i ferd med å legge siste finpuss på et næringsbygg litt lenger nord i landet.

– Jeg er veldig glad for at de ga meg sjansen og muligheten til å jobbe. Jeg trives veldig godt, sier Mozayek.

Stor kontrakt

– Hovedkontoret vårt er i Flatanger, og det er her vi har postadresse. Det er jo artig å kunne si, mener Løfsnæs Haagensen og ser spøkefullt på kompanjongen.

I dag har de kunder over hele Norge, og sikret seg også en stor kontrakt med den landsdekkende bensinstasjon-kjeden Uno X.

– De er i gang med å etablere en del vaskehaller og selvbetjente bensinstasjoner rundt om i landet, og da er det vår jobb å tegne og illustrere hvordan dette kan se ut på de aktuelle stedene de ønsker å etablere seg. Her har vi hatt en del jobb den siste tiden, forteller Løfsnes Haagensen.

Visualisering

De har også vært delaktige i visualiseringen av den nye reguleringsplanen for Namsos sentrum, de har tegnet den nye butikken til Felleskjøpet i Namsos, de tegnet Havbruksparken – hvor de selv har kontor, Portalen til Norbolig/Paulsen og Williksen på Marøya har HD plan & arkitektur vært med på å utvikle og visualisere, og de har også tegnet de nye leilighetene i Geitfjellportalen ved Grong skisenter pluss mye mer.

 

– Vi er kanskje ikke så flinke til å promotere oss selv. Vi har en hånd med i ganske mye om dagen, og vi har det ganske travelt, innrømmer de.

De har tatt grep om en liten nisje innenfor arkitektur-bransjen, og de har hatt mye jobb når det kommer til visualisering av ulike prosjekter.

– Vi har en del arbeid som er i utviklingsfasen, og da kan vi bidra med å visualisere hvordan prosjektene kan bli seende ut i form av animasjon og film, sier Danielsen.

Vi skal klare å levere det kundene våre ønsker pluss litt mer. Det er det som er målet vårt

Næringsvennlig kommune

– Det er ei positiv tid både i Flatanger og ellers når det kommer til byggebransjen. Å ha et arkitektkontor her ute i Flatanger ser vi kun på som positivt. Vi har fått en del prosjekter på grunn av at vi holder til her – i tillegg til at vi gjør en god jobb. Når Folla Maritime skal bygge nytt her i Storlavika for eksempel. Der er vi med. Vi har også flere boligprosjekt her ute, sier Løfsnæs Haagensen.

– Det er en næringsvennlig kommune, og alt ligger egentlig til rette for at vi skal kunne klare å gjennomføre jobben. Resten av landet har jo det siste året måttet ta i bruk hjemmekontor og møter digitalt. Det har vi holdt på med nesten helt siden starten. Teknologien er kommet såpass langt og vi har ingen problemer med å ha kontor her, legger han til.

Selv om arbeidsmengden stadig baller på seg, har de derimot ingen ambisjoner om å vokse seg kjempestore.

– Vi skal klare å levere det kundene våre ønsker pluss litt mer. Det er det som er målet vårt, sier de.

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: