Nærbutikken – et sosialt møtepunkt

For butikksjef Tone Hårstadstrand og resten av de ansatte hos Coop Marked Flatanger i Vik, er butikkdriften bare en liten del av arbeidshverdagen. For dem handler det om å yte det lille ekstra for å holde liv i bygda.

– Å ha en nærbutikk betyr utrolig mye for et sted som Vik og omlandet rundt. Det handler mye om både bolyst og blilyst – og vi som jobber her ønsker å gjøre det vi kan for å gi kundene våre en god opplevelse, sier butikksjef Tone Hårstadstrand.

Serviceinnstilt

Hun drar godt på smilebåndet og ønsker kundene velkommen når de kommer inn døren på dagligvarebutikken på Vik. Siden 2012 har hun jobbet i butikken, og i 2016 tok hun over som butikksjef.

– Vi er en liten butikk. Her er vi totalt fire ansatte pluss noen tilkallingsvikarer. Likevel håper og tror vi at vi betyr noe for bygda. Vi gjør mye for å gi litt ekstra service til de som bruker oss. Vi tilbyr oss å pakke varer, og bærer det ut til bilen for de som trenger det. Vi har pakkeutlevering for Posten og Post Nord og vi tar også imot apotekvarer fra Namsos, forteller butikksjefen. Vi ser også at det er svært viktig for både turister og fastboende at vi har drivstoff-fylling ved kai i tillegg til ved butikken.

Nærbutikken på Vik har røtter langt tilbake i tid. Selv om Tone er forsiktig med å datere nøyaktig årstall for da den første butikken ble satt i stand.

– Det vi vet med sikkerhet er at det var butikk i dette bygget tilbake i 1950. Da ble det etablert samvirkelag her. Ellers vet vi ikke mye håndfast om hva som var her bakover i tid, men det kan tyde på at det ble satt opp butikk her i ca. 1925. Så hvis det er noen som sitter med god lokalkunnskap, er det bare å ta kontakt. Vi har lenge snakket om å få ordnet en vegg med bilder og info fra gamle dager. Det er et populært samtaleemne – for å si det slik, sier Tone med et smil før hun må gå og ekspedere neste kunde.

Opprinnelig fra Håsvag

Hun kommer selv fra lengst sør i kommunen – Hasvåg. Etter noen år på skole i Overhalla, vendte hun nesen tilbake til hjemkommunen. Den opprinnelige planen var at hun skulle ta over gårdsdriften hjemme på Hasvåg.

– Jeg fant meg en kjæreste da. I tillegg var det vanskelig å få til lønnsom drift på gården og det åpnet seg muligheter for jobb på denne siden av kommunen. Da var det bare å flytte da, sier hun og ler.

Nå bor hun ved foten av Einvikfjellet sammen med samboer og to barn, og er en aktiv del av lokalsamfunnet.

Vik har bakover i tid vært et viktig samlested da det ikke fantes noe særlig til vei og bru til resten av fastlandet. Like nedenfor butikken finner du Vik Brygge hvor det tidligere var både kai og fiskemottak. Et samlingspunkt for både små og store.

Samlingspunkt

– Det er viktig for et sted som dette å ha et samlingspunkt. På butikken treffer du folk og kommer i prat med kjenninger. Du kan sette deg ned og slå av en prat. Butikken skal også være en viktig bidragsyter til lokalsamfunnet. Vi har oppslagstavle der du kan få beskjed om ting som skjer og vi er med på å sponse skole, barnehage, lokale lag og foreninger, sier Tone.

Hun og samboeren er selv aktive i Flatanger Røde Kors.

– Det er viktig i en kommune som Flatanger å ha aktive lag og foreninger. Kommer du flyttende til en kommune er det jo ofte på slike tilstelninger du treffer folk og blir inkludert i samfunnet, mener hun.

 

 

Del denne artikkelen

Liknende artikler: