Slår et slag for bygda

Med ettåring i hus og ny familieforøkelse på vei håper Malin Öhlén (32) og Stian Bakke Jøssund (39) at de kan bidra til ny giv og vekst i den lille bygda Jøssund.

– Er du glad i naturen kan du nesten ikke finne deg et bedre sted, sier Malin med datteren på snart ett år på fanget.

Helt innerst i Jøssundfjorden, omringet av både sjø og fjell, har familien på tre (snart fire) bestemt seg for å slå rot. Her har Stian trådt sine barnesko, og nå ønsker han at også hans barn skal få vokse opp på et trygt og rolig sted. Han har tatt over familiegården og de satser nå for fullt for å kunne gjøre et levebrød av gårdsdriften.

Det er dette vi vil. Vi trives veldig godt med å bo her på Jøssund – Stian Bakke Jøssund

Nyttårsbarn

Malin hadde egentlig termin 21. desember, men den lille inne i magen hadde andre planer. Tiden strakk og gikk, og hun kom ikke ut før klokken hadde passert 00.00 nyttårsaften og kalenderen viste 2022. Hun ventet faktisk til 2. januar klokken 15.12 – da kom den nye odelsjenta på Jøssund Gård ut i verden, og ble med det også årets nyttårsbarn i Namdalen.

– Det er faktisk over 30 år siden sist det født en ny sambygding her på Jøssund. Den gangen var det broren min som var den yngste i bygda, sier Stian lattermildt.

Tilfeldigheter

Malin er født og oppvokst i tettstedet Fränstad – mellom Østersund og Sundsvall i Sverige. En rekke tilfeldigheter gjorde det slik at hun havnet på Jøssund Gård innerst i Jøssundfjorden.

Huset vi bor i nå i dag kjøpte foreldrene mine for å ha som feriehus. Huset ligger kun et steinkast unna huset der Stian har vokst opp. Jeg var med foreldrene mine flere ganger da jeg var yngre og via ulike arrangementer og fester ble jeg kjent med Stian. Resten er historie, sier hun med et smil.

 

Gårdsdrift

I 2016 tok hun med seg tingene sine og gjorde Jøssund og Jøssund Gård til permanent bosted.

– Det angrer jeg ikke ett sekund på, sier hun og ser over mot Stian.

Foruten jobb på gården jobber Malin i dag som driftstekniker hos MOWI på en lokasjon i Jøssundfjorden.

– Vi har det veldig bra her, sier Malin.

Omstilling av drift

Tilbake i 2007 overtok Stian gårdsdriften av foreldrene som da drev med melkeproduksjon. Dette fortsatte Stian med frem til 2013 – da så han at det måtte gjøres noe med driften. På det minste hadde de kun 6 kyr, og det ble bestemt at det skulle satses på ammekyr. Stian begynte å se seg om etter en passende rase til gården.

Valget falt til slutt på den østeriske rasen Tiroler Gravieh. En rase som trives veldig godt på beite i utmark, og som klarer seg godt i ulendt terreng.

– Det er mye «gaupterreng» og myr i utmarka. Rasen Tiroler er en type ku som er god til å ta seg fram. På gården er utmarka den største ressursen. Vi har ikke så store arealer i tilknytning til fjøset. Derfor er det viktig å ha dyr som kan utnytte den godt. Tiroler er jo det vi kaller for en alpeku, og er vant til å beite helt opp til 2.000 meter. De har gode bein og klauver, og tar seg godt fram i terrenget. Dessuten utnytter de grovfôret veldig godt. Vi bruker knapt kraftfôr, sier forteller Malin.

De første tirolerkyrne kom til Jøssund i 2014.

Det er faktisk over 30 år siden sist det født en ny sambygding her på Jøssund – Stian Bakke Jøssund

Investering

– Jeg fikk kjøpe en besetning på seks kyr og sju kalver hos et par i Rennebu som skulle pensjonere seg. Besetninga inneholdt fem forskjellige blodlinjer, og var et godt utgangspunkt for videre avl, forklarer Stian.

I dag har besetningen vokst til 40 dyr, og paret har også investert i et flunkende nytt fjøs bygd i massivtre. I likhet til den norsk-svenske familien, er også det nye fjøset norsk-svensk.

– Den bærende konstruksjonen er av treverk fra Moelven, mens veggene og resten er fra Sverige. Jeg er utdannet tømrer og har hele tiden vært klar på at jeg ville ha et fjøs i treverk. Vi har også bygget det med naturlig ventilasjon. Det gjør at det er et mye bedre miljø for dyrene. Det er ikke mye bråk, og bygget lufter seg selv både i veggene og i taket, forteller Stian.

Det nye fjøset hadde en kostnadsramme på 5,3 millioner kroner, noe paret klarte å holde seg innenfor. Fjøset sto ferdig mai 2021.

Er du glad i naturen kan du nesten ikke finne deg et bedre sted – Malin Öhlén

Støtte

– Vi fikk støtte fra Innovasjon Norge som har vært til stor hjelp. I tillegg har vi lagt end veldig mye egeninnsats, sier Stian.

Planen er at gårdsdriften skal klare å sysselsette i hvert fall en av dem på fulltid.

– Det er dette vi vil. Vi trives veldig godt med å bo her på Jøssund, og vi tenkte vel det at om vi skulle satse p

å dette, så måtte vi hoppe i det med begge beina.

Landbruksmiljøet i Flatanger er ifølge Stian lite, men veldig godt.

– Vi har fått mye god hjelp av landbrukskontoret i kommunen, og synes det generelt er veldig flott å bo i en kommune som Flatanger. De ønsker at vi skal få til det vi satser på, og det er godt å ha noen i ryggen som vil deg vel, sier Stian.

Del denne artikkelen

Liknende artikler: